Provinciale Statenverkiezingen
Partijen Overijssel: stikstofwinst naar boeren, daarna pas natuur
Boeren die hoge boetes dreigen te krijgen omdat ze buiten hun schuld te veel stikstof uitstoten, moeten als eerste geholpen worden als er stikstofrechten vrijkomen, vindt een gepeilde meerderheid van provinciale partijen in Overijssel.
Daarmee komen zij binnen de normen voor de uitstoot van stikstof, zodat zij niet meer illegaal bezig zijn. Pas daarna moet de zogenoemde stikstofwinst naar natuurherstel gaan. Maar deze voorrangsregel zou indruisen tegen het beleid van het kabinet, dat snel toe wil naar minder stikstof om de natuur te herstellen.
Vooral rechtse partijen vinden dat eerst de PAS-melders aanspraak moeten kunnen maken op vrijgekomen stikstofrechten. Zij krijgen volgens een peiling van Ipsos met 33 van de 47 zetels een ruime meerderheid. Voor het CDA, die op 6 zetels staat in de peiling, heeft het legaliseren van de PAS-melders “de hoogste prioriteit”. BBB, gepeild op 9 zetels, vindt ook dat stikstofruimte naar andere boeren moet als een bedrijf wordt uitgekocht. Maar, “laten we voorop stellen dat BBB tegen de verplichte uitkoop boerenbedrijven omwille van het stikstofvraagstuk is”.
Linkse partijen willen juist vooral inzetten op natuurherstel. “Het is belangrijk dat de PAS-melders snel worden geholpen”, aldus de Overijsselse PvdA. “Maar daarnaast zijn stikstofrechten broodnodig voor het herstel van kwetsbare natuur en voor het oplossen van de woningnood.” D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren sluiten zich hier bij aan. De lokale partij Samen Lokaal Twente vindt dat vrijgekomen stikstofrechten ook naar nieuwe woningen of bedrijven kunnen gaan.
Vooral in de kop van Overijssel, in nationaal park Weerribben-Wieden, komt veel stikstofgevoelige natuur voor. Ook op de Sallandse Heuvelrug en in verschillende, kleinere natuurgebieden in Twente, veroorzaakt stikstof natuurschade.
Lees ook:
CU wil stikstofhandel aan banden leggen: ‘Uitstoot kan 197 keer zo groot worden’
De handel in stikstofruimte leidt ertoe dat de uitstoot onder de streep fors kan toenemen, concludeert de ChristenUnie. De partij wil veel strengere regels.