Faraisa Sewpersad, Vanita Hanoeman, Sjahiena Rahmoe willen graag model worden maar niet ten koste van alles.

Seksuele intimidatie

Over je heen laten lopen? Dan maar geen Miss

Faraisa Sewpersad, Vanita Hanoeman, Sjahiena Rahmoe willen graag model worden maar niet ten koste van alles. Beeld Otto Snoek

Modellen Sjahiena Rahmoe, Faraisa Sewpersad en Vanita Hanoeman stapten een dag voor de finale uit missverkiezing Miss India Holland. Met een vierde collega strijden ze onder de naam Miss Awareness tegen seksuele intimidatie en ander ongepast gedrag.

Het meest spijtig vinden ze dat Miss India Holland deze week gewoon is begonnen, alsof er niets is gebeurd. Licht verontwaardigd tonen Sjahiena Rahmoe, Faraisa Sewpersad en Vanita Hanoeman een foto van een ruimte met vijftien bezette stoelen: de nieuwe lichting kandidaat-missen van de schoonheidswedstrijd van Hindoestaans Nederland. “Ik ben blij dat zij in ­ieder geval kunnen weten wat er speelt. Als je googelt vind je alleen maar nieuws over de rechtszaak”, zegt Sewpersad.

Vorig jaar zat Sewpersad op een van dezelfde stoelen. Met Rahmoe, Hanoeman en vierde collega Sahana Mahendran deelden ze een droom: model worden. De vier kwamen door de voorselectie, maar na twintig zware weken oefenen stappen ze in april uit de wedstrijd, een dag voor de finale. “Tijdens de laatste training zagen we hoe een groep jongens vermomd met sjaals de organisator van de missverkiezing in elkaar sloeg. We weten nog steeds niet waarom”, zegt Hanoeman.

Geruchten over seks

Kort daarop horen de aspirant-missen van enkele presentatrices en oud-deelnemers geruchten over seks tussen kandidates en de organisator, en over een oneerlijk verloop van de schoonheidswedstrijd. Ze zien een berichtje waarin hij druk uitoefent om een bepaalde deelnemer in de prijzen te laten vallen. De verhalen sluiten aan bij het gevoel dat ze al hadden. “Wij lopen in korte jurkjes op het podium en hij gaat beneden zitten, zogenaamd om te zien wat het publiek ziet”, zegt Rahmoe.

Genoeg om uit de wedstrijd te stappen, ondanks een dreigende boete van minimaal 2500 euro in hun contract, en ondanks het feit dat de wedstrijd nog slechts één dag zou duren. “We wilden voorkomen dat hij ons kon neerzetten als zure verliezers”, zegt Rahmoe. De organisator ontkent zich te hebben misdragen.

Rokjes werden korter

Nu strijden de vier onder de naam Miss Awareness tegen seksuele intimidatie en ander ongepast gedrag in de modellenwereld en daarbuiten. Ze hebben een programma op Hindoestaanse radiozender Sangam en houden een facebookpagina bij. Drie tot vier jonge vrouwen benaderen hen maandelijks met vragen of een pijnlijk verhaal. Ze richten zich vooral op Nederlanders met een migratie-achtergrond, culturen waarin volgens hen meer gezwegen wordt. “We spreken mensen wiens familie zegt: laat het gaan, sluit het af. Mijn ouders zeiden eerst ook: ga in ieder geval die show lopen. Gelukkig steunen ze me nu”, zegt Rahmoe.

De modellen willen andere aspirant-mannequins leren niet over zichzelf heen te laten lopen. Wat ze zoal meemaken? “Een fotograaf die bij hem thuis wil afspreken. Of appt over privédingen”, zegt Sewpersad. “Shoots waarbij de rokjes steeds iets hoger moeten. Dan denk ik: doe ik dit voor mezelf of om de fotograaf op te geilen?”, vult Rahmoe aan.

Of dergelijk gedrag niet inherent is aan de modellenwereld, waarin ambitieuze, onzekere jongeren afhankelijk zijn van ouderen? Sewpersad, fel: “Als model heb jij ook een machtspositie. Zij willen jou op de foto zetten. Je moet heel direct zijn.”

Gestopt met de studie 

Helemaal afsluiten kunnen de dames van Miss Awareness hun deelname aan Miss India Holland nog niet. De organisator beschuldigt hen van het verspreiden van leugens en spande een kort geding aan, tot schrik van de modellen. De rechter oordeelde in juni dat de modellen hun verhaal over seksuele intimidatie en gesjoemel bij de verkiezing ‘voldoende zakelijk’ beargumenteren. In februari is het hoger beroep.

Wel heeft de zaak de studentes veel euro’s en stress gekost. Rahmoe moest vanwege slechte ­cijfers zelfs stoppen met haar studie, maar haar opleiding toonde coulance.

Na hun eerste overwinning overwegen de modellen bovendien een eigen zaak aan te spannen. Ze willen het geld terug dat ze in de missverkiezing investeerden. Belangrijkste posten zijn het nooit ontvangen portfolio ter waarde van 350 euro, en de vijftien entreekaartjes van 150 euro per stuk die ze verplicht aan vrienden en familie moesten verkopen.

Daarnaast blijven potentiële missen van de missverkiezing hen maar aanschrijven. Erg vinden de modellen dat niet: deze week weigerden vijf nieuwe kandidaat-missen hun contract bij Miss India Holland alsnog te ondertekenen, na voorlichting door Sewpersad en kompanen. En dat voelt toch als een kleine triomf.

Lees ook

De Miss America-verkiezing moet het voortaan doen zonder de befaamde badpakkenparade

Kan een miss-verkiezing zonder badpakkenronde? Bij Miss America worden voortaan talent en ambitie beloond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden