Verklaring

Oudste kinderen Ruinerwold betreuren onrust in woonplaats jongsten

De boerderij in Ruinerwold, in 2019 tijdens een onderzoek.  Beeld ANP
De boerderij in Ruinerwold, in 2019 tijdens een onderzoek.Beeld ANP

Nu de woonplaats van de vier jongste kinderen van het Ruinerwold-gezin bekend is geworden, is het voorbij met hun anonimiteit. Tot droefenis van de oudste kinderen die de commotie de klusjesman zwaar aanrekenen.

De oudste vier kinderen van het Ruinerwold-gezin betreuren het dat door toedoen van vader Gerrit Jan van D. en de verdachte klusjesman Josef B. onrust is veroorzaakt onder bewoners van Ermelo waar de vader en jongste kinderen van het gezin wonen. Dat laten zij via hun advocaat Corinne Jeekel in een verklaring weten. “Wat hen nog het meeste raakt, is dat Josef B. daarmee de zo waardevolle anonimiteit van hun jongere broer en zusjes geweld heeft aangedaan”.

De Telegraaf berichtte dat er onrust is ontstaan omdat de vader in zijn rolstoel voortgeduwd door de Oostenrijkse klusjesman Josef B., als een soort colporteur langs deuren gaat op zoek naar klusjes. De kinderen stellen dat hierdoor de verblijfplaats uiteindelijk bekend is geworden waarmee een einde is gekomen aan de “voor hen zo noodzakelijke rust en veiligheid”. “Terwijl zij die juist nu, bij de start van hun integratie in onze samenleving, zo ontzettend hard nodig hebben”, aldus Jeekel namens de oudste vier kinderen.

‘Gemeente betaalde huur’

Ook zou de gemeente de huur betalen van de woning waar de jongste kinderen wonen. In de verklaring van de oudste vier wordt dat laatste weersproken. “Er is wel degelijk een reële en op de financiële situatie van de bewoners afgestemde huursom overeengekomen.”

Zij spreken tevens “een woord van dank uit” dat de gemeente hun jongere broer en zusjes destijds de woongelegenheid heeft geboden. “Dat was in een voor hen zeer onrustige en kritieke periode waarin hun vader was gedetineerd en de strafrechtelijke procedure nog maar net was gestart (met naar verwachting een lange gevangenisstraf in het vooruitzicht).”

Burgemeester Dorine Burmanje van Ermelo lichtte deze week de fractievoorzitters in de gemeente in over het bieden van onderdak aan kinderen uit de Ruinerwold-zaak. Daarover waren vanuit de gemeenschap vragen en reacties gekomen. Woensdagavond is de kwestie besproken in de gemeenteraad.

Beslag op contanten

De oudste kinderen hebben via hun advocaat “conservatoir derdenbeslag” laten leggen op de ruim 95.000 euro die vader Gerrit Jan terug zou krijgen van het Openbaar Ministerie (OM). Dit bedrag aan contant geld werd in oktober 2019 in beslag genomen bij de inval op de boerderij in Ruinerwold. Van D. is vanwege zijn herseninfarct niet in staat terecht te staan, oordeelde de rechtbank eerder. De vier oudste kinderen kondigden daarna aan een civiele procedure te starten tegen hun vader, waarbij ze dus ook aangeven de uitbetaling van het geld aan hem te blokkeren.

Het OM wil niet zeggen of het geld inderdaad niet is uitgekeerd. “Het is niet onze rol om daar iets over te zeggen, dat ligt veel meer bij die vier kinderen en hun advocaat”, aldus een woordvoerder woensdagavond.

Lees ook:

Massale financiële steun voor de kelderkinderen uit Ruinerwold: ‘Dit voelt als erkenning’

De steun aan de ‘kinderen van Ruinerwold’ is zo groot, dat een crowdfundingsactie om de kinderen een nieuwe start in het leven te geven binnen twee dagen tijd het benodigde bedrag van 270.000 euro bij elkaar haalde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden