Defensie

Oud-militairen en bezorgde burgers starten petitie tegen ‘dramatische staat’ strijdmacht

Militairen voor verpleeghuis Casa Bonita in Apeldoorn. Tien medisch geschoolde militairen gaan aan de slag in het daar gevestigde zorghotel Chrysant. Het zijn de eerste tien van een groep van honderd militairen die beschikbaar zijn om de zwaar belaste zorgsector te ondersteunen.  Beeld ANP
Militairen voor verpleeghuis Casa Bonita in Apeldoorn. Tien medisch geschoolde militairen gaan aan de slag in het daar gevestigde zorghotel Chrysant. Het zijn de eerste tien van een groep van honderd militairen die beschikbaar zijn om de zwaar belaste zorgsector te ondersteunen.Beeld ANP

In een manifest vragen oud-militairen en ‘bezorgde burgers’ aandacht voor grote financiële problemen bij Defensie. Initiatiefnemers van de petitie willen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart politici oproepen de strijdkrachten meer prioriteit te geven.

Judith Harmsen

Door jarenlange bezuinigingen is Defensie onvoldoende uitgerust om ons koninkrijk te beschermen. Dat is de boodschap van een manifest dat dinsdag wordt gelanceerd, door onder meer de voormalig hoogste baas van de landmacht Mart de Kruif, voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst Pieter Cobelens en journalist en opiniemaker Sander Schimmelpenninck. Met een petitie, te vinden op de website psst.nl, willen de initiatiefnemers in de aanloop naar de verkiezingen aandacht vragen voor de tekorten aan personeel, materiaal en financiering bij de Nederlandse strijdkrachten.

Een noodkreet mag je het wel noemen ja, bevestigt De Kruif desgevraagd. De luitenant-generaal buiten dienst ondersteunt de oproep omdat hij uit eigen ervaring weet hoe moeilijk het is voor de krijgsmacht om nog aan al haar taken te voldoen. “Een simpel voorbeeld”, schetst hij. “Op geneeskundig gebied mist Defensie heel veel specialisten. Er staan talloze vacatures open. Er is daar heel veel bezuinigd. Terwijl Defensie als belangrijke taak heeft het absolute vangnet van Nederland te zijn als dingen misgaan. Nu met de crisis rond Covid-19 zie je dat dat nauwelijks nog gaat.”

‘Het Midden-Oosten is onrustig, en zal dat ook blijven’

Toegenomen dreigingen, uit onder meer Rusland en China, maken de oproep wat De Kruif betreft nog urgenter. “Het Midden-Oosten is onrustig, en zal dat ook blijven. China is met expansie bezig, met name wat betreft toegang tot grondstoffen in Azië, Afrika en de Zuid-Chinese Zee”, zegt hij. “En Rusland: kijk wat er met Oekraïne en de Krim is gebeurd. Het gekke is, de rapporten daarover zijn er wel. Maar er gebeurt nog maar heel weinig mee.”

De initiatiefnemers hopen dat tenminste 77.000 mensen de petitie zullen ondertekenen. Zoveel stemmen zijn in maart ongeveer nodig voor een voorkeurszetel. De petitie moet zo aan alle politici laten zien dat veel Nederlanders zich ernstig zorgen maken over over de staat van Defensie. De Kruif: “Natuurlijk is het niet zo dat we overmorgen een nieuwe oorlog zullen hebben. Maar we moeten ons ook afvragen: hoe laten we deze wereld veilig achter? Voor onze generatie zal dat misschien wel lukken, maar hoe zit het met de generaties na ons?”

Het manifest wordt ook gesteund door de militaire vakbonden. “Een meer dan terechte oproep”, noemt Jan Kropf, voorzitter van de Bond van Defensiepersoneel ACOM, de petitie. Ook hij vindt het een goed moment om de politieke partijen te wijzen op problemen bij de krijgsmacht. “In de verkiezingsprogramma’s is relatief weinig aandacht voor Defensie, en maar weinig partijen willen er 2 procent van het bbp aan uitgeven. Terwijl dat toch echt de afspraak is met de Navo.”

Lees ook:

Waarom de enige vrouwelijke tweesterrengeneraal nu wél over haar voortrekkersrol wil praten

Plaatsvervangend commandant luchtstrijdkrachten Elanor Boekholt-O’Sullivan (44) werd onlangs als eerste vrouw bij de luchtmacht benoemd tot tweesterrengeneraal. Jarenlang verzette ze zich tegen het idee dat ze een voortrekkersrol vervult. Mede dankzij een opmerking van haar 18-jarige dochter veranderde haar houding. ‘Ik ben nu een voorstander van positieve discriminatie.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden