Anticonceptie

Oud-kinderrechter: ‘Verplichte anticonceptie moet mogelijk zijn’

Implanon - Het hormoonstaafje

Vrouwen die kampen met verslaving, ernstig gehandicapt zijn of meerdere kinderen hebben die uit huis geplaatst zijn, zouden verplicht moeten worden tot anticonceptie. Dat vindt oud-kinderrechter Cees de Groot. Dinsdag diende hij een petitie in aan de Tweede Kamer. 

Oud-kinderrechter Cees de Groot pleit opnieuw voor verplichte anticonceptie bij vrouwen die door hun verslaving, psychiatrische aandoening of verstandelijke handicap niet goed voor een kind kunnen zorgen. Samen met onder anderen oud-VVD-senator en emeritus hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis vormt hij de ‘Beraadgroep verplichte anticonceptie’. Die groep stuurde dinsdag een petitie naar de Tweede Kamer. 

“Er is een blinde vlek voor de belangen van het kind”, licht De Groot toe. “Het recht op voortplanting is in de grondwet opgenomen. Maar we hebben ook het beginsel dat je niet van je rechten gebruik mag maken als je daarmee een ander schade toebrengt. Met deze petitie willen we het ‘toekomstige’ kind van ouders die er niet voor kunnen zorgen een stem geven.” 

Uit huis geplaatste kinderen

Volgens De Groot zijn er gevallen bekend van vrouwen die al meerdere uit huis geplaatste kinderen hebben en toch opnieuw zwanger raken. “Dan kun je geen chique verhalen houden over grondrechten.” De Groots Beraadgroep wil daarom dat de Raad voor de Kinderbescherming en de officier van justitie de rechter kunnen verzoeken om iemand anticonceptie op te leggen. Het zou dan gaan om een prikpil of anticonceptie-implantaat. De anticonceptie zou tijdelijk opgelegd kunnen worden, zegt De Groot. “De rechter zou als het beter gaat de verplichting weer op moeten kunnen heffen.”

In 2017 diende de oud-kinderrechter een soortgelijk wetsvoorstel in. Daar kwam toen geen reactie op. De Beraadgroep hoopt dat er nu de verkiezingen in zicht komen, een maatschappelijk debat over het onderwerp kan ontstaan.

‘Enkele tientallen vrouwen in iedere grote stad’

Harde cijfers over het aantal vrouwen dat zwanger raakt zonder dat ze in staat zijn voor hun kind te zorgen ontbreken, geeft De Groot toe. “Het aantal vrouwen dat kinderen krijgt terwijl ze dat niet aankunnen wordt nergens bijgehouden.” Naar schatting zou het gaan om ‘enkele tientallen vrouwen in iedere grote stad’. De Groot baseert dat getal op projecten waarbij kwetsbare vrouwen zich vrijwillig kunnen melden voor anticonceptie. Volgens de oud-kinderrechter wil zo’n 70 procent van de vrouwen die benaderd worden meewerken. De petitie en het bijbehorend wetsvoorstel moeten zich richten op de overige 30 procent. 

Lees ook: 

We moeten het over de pil hebben

De anticonceptiepil doet meer met het lichaam en leven van vrouwen dan het voorkomen van zwangerschap, aldus de Amerikaanse psycholoog Sarah Hill. In ‘Je brein aan de pil’ pleit ze voor meer onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden