Parlement

Oud-Kamerleden: Alleen witte namen op de kieslijsten kan echt niet meer

null Beeld

Bij de komende verkiezingen mag het niet gebeuren dat de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet net zo weinig kleur kennen als nu, zeggen zwarte oud-Kamerleden van CDA, D66 en PvdA. Zij doen een oproep aan politieke partijen: kom met zwarte kandidaten op verkiesbare plekken.

Politieke partijen moeten dringend op zoek naar kandidaten van kleur, vinden drie oud-Kamerleden van CDA, D66 en PvdA. In een interview met Trouw roepen zij vandaag alle politieke partijen op om op zoek te gaan naar zwart politiek talent. Dit om te voorkomen dat de nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen van maart 2021 weer net zo wit uitvalt als in 2017. De afgelopen periode kende Nederland voor het eerst in vele jaren geen enkel Kamerlid van Surinaamse, Antilliaanse of Molukse afkomst.

“Het kan niet weer gebeuren dat de kandidatenlijsten zó wit zijn”, zegt oud-Kamerlid van het CDA Kathleen Ferrier, die van 2002 tot 2012 in de Tweede Kamer zat. “Ik hoop op veel meer aandacht voor de gedeelde geschiedenis van Nederland en de voormalige koloniën, en voor hoe die geschiedenis doorwerkt in het heden. Ik zie daar sinds Black Lives Matters ook veel meer aandacht voor, maar dat moet niet iets tijdelijks zijn. Politieke partijen kunnen het niet meer maken om met witte kandidatenlijsten te komen.”

Oud-Kamerlid Tanja Jadnanansing voor de PvdA verliet in 2016 de Tweede Kamer. Volgens het laatste Kamerlid met wortels in Suriname is er genoeg politiek talent dat partijen kunnen scouten. Partijen moeten dan wel bereid zijn op andere manieren te zoeken dan via de traditionele kanalen van de jongerenafdelingen en de gemeenteraden. Sinds Black Lives Matters moedigen veel Surinaamse Nederlanders elkaar aan om zich kandidaat te stellen, zegt zij. “Ik hoor alleen veel jongeren aarzelen over wat ze op sociale media aan haatberichten te wachten staat, als ze de politiek in zouden gaan.”

Dringen om een plek

Politieke partijen zijn momenteel druk bezig met de werving van nieuwe kandidaten. In het najaar volgt ook de beslissing wie op een verkiesbare plek komt. Doordat er meer partijen zijn, elk met kleinere fracties dan twintig jaar geleden, is het dringen om een verkiesbare plek.

Hubert Fermina, tussen 1994 en 1998 Kamerlid van D66, roept politieke partijen op om met kandidatenlijsten te komen die een echte afspiegeling zijn van het Nederland van nu. “Over gelijke kansen is al zo lang gepraat, met zoveel geduld. Ik zie dat de nieuwe generatie wil dat er nu echt iets verandert. Dat alle kleuren ertoe doen.”

Lees ook:

Stilletjes is de kleur uit de Kamer verdwenen

Zwarte Nederlanders laten hun stem krachtig horen, maar in het parlement zijn ze niet vertegenwoordigd. Daar zit de laatste jaren geen enkel Kamerlid van Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond. Oud-Kamerleden vertellen waarom dat steekt.Zelf kijken ze terug met gemengde gevoelens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden