Bordeelbezoek
Oud-gedeputeerde start meldpunt tegen NRC-journalist Joep Dohmen
Voormalig Limburgs gedeputeerde Ger Driessen start een meldpunt tegen NRC-journalist Joep Dohmen.
Aanleiding is een aantijging in het vorige week verschenen boek De Vriendenreünie, waarin Dohmen en zijn collega Paul van der Steen Driessen ervan beschuldigen zijn dienstauto en chauffeur te hebben gebruikt voor bordeelbezoek. De passage in het boek, dat gaat over de verziekte bestuurscultuur in Limburg, was geanonimiseerd. Driessen heeft nu zelf laten weten dat het over hem gaat.
“Het spreekwoord zegt dat je moet stilzitten als je wordt geschoren, maar in mij heeft meneer Dohmen de verkeerde getroffen”, zegt Driessen over zijn keuze om een online meldpunt te starten. Een bijkomende reden: Dohmen schreef al vaker over misstanden in de Limburgse politiek. “Deze journalist schetst een beeld dat Limburgers niet van deze wereld zijn. Hij is obsessief, alles is erop gericht om anderen in de hoek te zetten. Ik accepteer deze leugen niet en daag hem uit. Dat heb ik hem vooraf laten weten. Als hij deze beschuldiging niet terugnam, zou ik hem aanpakken.” Dat de passage over het bordeelbezoek anoniem was, maakt voor Driessen niet uit. “Mensen gaan toch nadenken wie het zou kunnen zijn geweest.”
‘Vrije pers staat onder druk’
Het meldpunt van Driessen staat los van de juridische stappen die hij overweegt. Dohmen, die stelt twee ‘hele goede, onafhankelijke bronnen’ te hebben voor de bewuste passage, is niet te spreken over het initiatief. “Een gang naar de rechter of de Raad voor de Journalistiek juich ik toe. Laat ons boek maar toetsen. Een meldpunt vind ik wat anders. De vrije pers staat onder druk, ook in Nederland worden journalisten steeds vaker onheus bejegend. De incidenten waren afgelopen jaar talrijk. Als je nog meer wilt, moet je vooral op deze manier de media verdacht maken.”
Lees ook:
Journalisten kritisch op Limburgse bestuurscultuur: ‘Het besef van integer handelen ontbreekt hier vaak’
Het beeld dat NRC-journalisten Joep Dohmen en Paul van der Steen in hun boek De Vriendenreünie schetsen van de Limburgse bestuurscultuur, is er een van structurele belangenverstrengeling, weinig integriteit en veel affaires.