Nederland

Oranje Fonds: recordaantal buurten actief op Burendag

Koning Willem-Alexander bezoekt Burendag in de Geuzenwijk in Utrecht in 2019. Beeld Brunopress
Koning Willem-Alexander bezoekt Burendag in de Geuzenwijk in Utrecht in 2019.Beeld Brunopress

Nog nooit hebben zoveel buurten zich aangemeld voor Burendag als dit jaar, melden de organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts. Een recordaantal van ruim 6300 buurten heeft zich aangemeld. De vorige keer waren dat er 4000, in 2019 ging het om 6000 buurten.

Burendag, komende zaterdag, staat in het teken van buurtcontact. Toevallig is dat ook de eerste dag dat de anderhalve meter afstand niet meer in acht hoeft te worden genomen. Door heel Nederland zijn er koffie-ochtendjes, borrels, tuinfeesten, spelletjesdagen en klusbijeenkomsten.

“De coronaperiode heeft ons allemaal duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat je mensen om je heen hebt om op terug te vallen. Je buren heb je letterlijk om je heen, dus is het ontzettend fijn als je goed contact hebt met elkaar”, zegt Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds. Volgens haar biedt Burendag een makkelijke manier om met elkaar in contact te komen en te vieren dat je samen een buurt vormt. “Dit jaar heeft dat door de coronaperiode extra lading.”

Burendag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als wijkgenoten elkaar kennen. In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot.

Lees ook:

Waarom een goede band met de buurman belangrijk is

Het gaat goed met de burenbanden in ons land, stelt sociologe Beate Volker, die al twintig jaar de netwerken in buurten onderzoekt. Op burendag is de vraag: waarom is dat belangrijk?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden