Asielopvang

Opvang op cruiseschip Velsen-Noord kan doorgaan oordeelt rechter

De Silja Europa. Beeld Olaf Kraak
De Silja Europa.Beeld Olaf Kraak

De rechtbank in Haarlem heeft groen licht gegeven voor de opvang van asielzoekers op een cruiseschip in Velsen-Noord. Maandagmiddag worden de eerste bewoners van het schip verwacht.

Johan van Heerde

Er mogen asielzoekers worden opgevangen op een cruiseschip in Velsen-Noord. De rechter in Haarlem heeft goedkeuring gegeven in een zaak aangespannen door ondernemers in het Noord-Hollandse dorp. Volgens de rechter weegt het belang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa) om snel meer opvangplekken te verkrijgen zwaarder dan dat van de ondernemers.

Volgens de groep lokale ondernemers zou de opvang op het schip niet veilig zijn voor de asielzoekers. Ook vrezen ze dat asielzoekers hun bedrijventerrein betreden en er daardoor ongelukken of schade kan ontstaan, en heeft de opvang invloed op hun bedrijfsvoering. Aangezien het voor de opvang op het schip ontbreekt aan de juiste vergunningen, vonden de ondernemers dat deze niet door kon gaan.

Hekken, looproutes en een pendelbus

Maar de rechter gaat niet mee met die argumentatie, oordeelde hij maandag. Dat het cruiseschip Silja Europa al in Velsen-Noord aan de kade ligt zonder de juiste omgevingsvergunning verdient volgens hem niet de ‘schoonheidsprijs’. Maar er zijn volgens de rechter door de gemeente voldoende maatregelen genomen om overlast door asielzoekers te voorkomen. Zo staan er hekken, zijn er looproutes voor asielzoekers en rijdt er een pendelbus tussen de opvanglocatie en omliggende plaatsen zoals Beverwijk en IJmuiden.

Afgelopen weekend inspecteerden toezichthouders van de gemeente samen met de brandweer, de politie en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) het schip en de kade. Ook de Omgevingsdienst IJmond en de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben de locatie bezocht. Op basis van deze schouw is door de instanties beoordeeld dat er geen belemmeringen zijn voor het opvangen van asielzoekers.

De uitspraak van de rechter en de uitkomst van de schouw zijn een opluchting voor het Coa, dat maandag al de eerste honderd asielzoekers verwelkomde op het asielschip. De verwachting is dat binnen een week het maximale aantal van 1000 asielzoekers op het schip verblijft. De Silja Europa doet tot 1 maart volgend jaar dienst als noodopvanglocatie.

Lees ook:

Het cruiseschip voor asielzoekers wordt een ferry zonder franje: ‘We willen draagvlak behouden’

Donderdag bezocht Trouw de Silja Europa. Voor de beeldvorming wordt alle franje weggelaten. Dus is het zwembad dicht en krijgen asielzoekers geen wifi op de slaapkamer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden