Moria

Oproep aan Den Haag voor ruimere opvang vluchtelingen Moria

Tijdelijke opvangtenten voor vluchtelingen op Lesbos na de verwoesting van Moria.  Beeld REUTERS
Tijdelijke opvangtenten voor vluchtelingen op Lesbos na de verwoesting van Moria.Beeld REUTERS

Nederland moet een eerlijk aandeel nemen in de opname van de slachtoffers van het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.

Redactie

Ook moet Nederland in EU-verband humanitaire hulp geven die verder gaat dan alleen het bouwen van een tentenkamp en bijdragen aan een solide Europees migratiepact.

Deze oproep aan het kabinet staat donderdag in het Algemeen Dagblad, Volkskrant en Trouw. De oproep komt van een maatschappelijk collectief, bestaande uit onder meer vakbonden, maatschappelijke en religieuze organisaties, politieke partijen, bestuurders, advocaten en bekende Nederlanders.

De paginagrote advertentie die vanochtend in verschillende dagbladen werd afgedrukt, waaronder in Trouw.  Beeld Trouw
De paginagrote advertentie die vanochtend in verschillende dagbladen werd afgedrukt, waaronder in Trouw.Beeld Trouw


Van de 13.000 kwetsbare mensen in Moria wil Nederland er honderd opnemen. Die gaan dan af van het aantal dat Nederland toch al zou opnemen. "Deze ramp is een wake-up call. Een gevolg van falend beleid, nationaal en Europees", aldus de ondertekenaars. "Wij kunnen en mogen niet langer wegkijken. Wij zijn beschaamd door de zogenaamde 'Moria-deal' van de regeringscoalitie. Alle 13.000 mensen van Moria vallen onder de universele mensenrechten van recht op leven en menselijke waardigheid.

Daarnaast worden de Nederlanders opgeroepen hun steun te betuigen op sociale mediakanalen onder de hashtag #wegkijkenisgeenoptie.

Donderdag spreekt de Tweede Kamer over de zogenoemde 'Moria-deal' tijdens het algemeen overleg van Justitie en Veiligheid.

Lees ook:

Hoe Moria een mensonwaardige en uitzichtloze hel werd

Het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos was al nooit een fijne plek maar veranderde de afgelopen jaren in een mensonwaardige en uitzichtloze hel.Correspondent Thijs Kettenis, die het kamp meermaals bezocht, legt uit hoe het zo ver kwam.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden