Prinsjesdag

Oppositie zoekt naar zwakke plek van Rutte

Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) geven een reactie in de Tweede Kamer op het principeakkoord over de pensioenen. Beeld ANP
Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) geven een reactie in de Tweede Kamer op het principeakkoord over de pensioenen.Beeld ANP

Nu de Troonrede is uitgesproken en de miljoenennota gepresenteerd, is het tijd voor de confrontatie tussen kabinet en oppositie. Krijgt Mark Rutte het zwaar tijdens de Algemene Beschouwingen?

Robin Goudsmit

In 2018 lag de premier voortdurend onder vuur vanwege zijn streven om de dividendbelasting af te schaffen. Dat plan is van tafel. Dit jaar is er geen grote kwestie waar Rutte bij voorbaat bang voor hoeft te zijn.

Het kabinet heeft met deze miljoenennota oppositiepartijen de wind uit de zeilen genomen. Er wordt flink geld uitgetrokken voor lastenverlichting voor de burger, terwijl het bedrijfsleven juist meer gaat betalen, iets dat bij het linkse gedeelte van de oppositie in de smaak valt. Het gaat ‘stapje voor stapje vooruit’, geeft Jesse Klaver (GroenLinks) toe. “Er worden geen écht verkeerde dingen gedaan.” Ook Pvda-leider Lodewijk Asscher zei ‘zeker dingen’ in de Troonrede gehoord te hebben die hem bevallen.

Pensioenkorting lijkt onafwendbaar

Maar oppositiepartijen hoeven nooit lang te zoeken naar kritiek. Het investeringsfonds met extra geleend geld is volgens GroenLinks een teleurstelling gebleken. “Het is veelzeggend dat het grootste plan van het kabinet is dat minister Wiebes (Economische Zaken) gaat studeren op een investeringsfonds voor de toekomst”, schamperde Klaver.

En alhoewel de lage rente voor het kabinet genoeg kansen biedt om te investeren, maakt de Tweede Kamer zich zorgen over de gevolgen voor de pensioenfondsen. Een korting op de pensioenen lijkt onafwendbaar. Daarmee komt het eerder dit jaar gesloten pensioenakkoord onder grote druk te staan; PvdA en GroenLinks steunen de plannen, maar kortingen zijn ook voor deze partijen onverteerbaar.

Zowel PvdA als GroenLinks heeft drukmiddel

Asscher zet fors in op onderwijs, gesteund door verschillende organisaties uit de sector. Zo zei de voorzitter van de Algemene Onderwijsbond ‘ongelooflijk zwaar teleurgesteld’ te zijn over het uitblijven van meer geld voor lerarensalarissen. Asscher zei eerder dit jaar tegen deze krant dat als het kabinet niet ten minste 580 miljoen extra zou investeren in onderwijs, hij de onderwijsbegroting van 2020 wegstemt. Nu dit bedrag er niet lijkt te komen, is het afwachten of Asscher zich aan dat dreigement gaat houden. Zowel de PvdA als GroenLinks heeft sinds de Provinciale Statenverkiezingen een drukmiddel, omdat het kabinet zeker één van de twee partijen nodig heeft om een meerderheid in de Eerste Kamer te behalen.

Premier Rutte kan de komende dagen ook felle kritiek verwachten op het omstreden stikstofbeleid. Nu de Raad van State het kabinet heeft teruggefloten, staan 18.000 projecten op de tocht. Volgens Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) is het kabinet ‘overvallen’ door de stikstofuitspraak. De koning sprak in de Troonrede dat de uitstoot van stikstof ‘een nieuwe aanpak’ nodig heeft, ‘waarbij ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk blijven’. Maar wat die nieuwe aanpak is, daar heeft het kabinet nog geen begin van een antwoord op.

Lees ook:

Premier Rutte: ‘Nederlanders staan mopperend voor elkaar klaar’

Beloftes over koopkracht doet premier Rutte niet meer, alleen nog over maatregelen die het kabinet zelf in de hand heeft. ‘Tuurlijk baal ik daar ook van, als beloftes over koopkracht niet uitkomen.’

Dit zijn de plannen van het kabinet

Wat zijn de plannen van het kabinet? De politieke redactie van Trouw zet ze voor u op een rij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden