De populaire videoapp TikTok op een smartphone.

GoedemorgenGeestelijke gezondheid

Oppeppende TikTok-raps tegen de coronablues van jongeren

De populaire videoapp TikTok op een smartphone.Beeld ANP

De geestelijke gezondheid van jongeren verslechtert. Zij zijn eenzaam, missen klas- of studiegenoten, laten verschillende onderzoeken zien. De 24-jarige Daisy Veenstra uit het Drentse Gieterveen maakt die problemen bespreekbaar op de onder jongeren populaire app TikTok en probeert hun een oppepper te geven. Ze rapt over de lockdown, thuiszitten, doelloosheid en andere sores waardoor tieners met hun ziel onder de arm lopen. Of beter: met hun ziel op schoot thuis op de bank hangen. Met haar raps raakt ze een gevoelige snaar. In korte tijd is Veenstra een bekende TikTokker geworden en heeft ze bijna 70.000 volgers verzameld.

Veenstra is een ‘onderwijsgerichte psycholoog en coach’ en werkt nu als communicatietrainer bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Haar raps gaan over een 14-jarige jongen die al de onlinelessen zat is, die zijn cijfers ziet dalen en het even niet meer weet. En over een 16-jarig meisje dat eenzaam is, en zich niet gezien en gehoord voelt.

Veenstra plaatste haar eerste rap in september op TikTok ‘omdat ze goed is met woorden’. Dat heeft haar ondertussen een samenwerking opgeleverd met Diggy Dex, een bekende Nederlandse rapper.

Veenstra zingt niet alleen op een laagdrempelige manier over de problemen die tieners hebben met de coronacrisis, maar bespreekt ook andere onderwerpen. Zoals naar de psycholoog gaan, waarvoor je echt niet gek hoeft te zijn. Ze zingt over het verlies van dierbaren, borstkanker, haar oma in het verpleeghuis die zich daar niet goed voelt en alzheimer heeft. Haar belangrijkste boodschap aan jongeren die ze keer op keer herhaalt: je mag er zijn. “Een belangrijk onderdeel in het leven vind ik van jezelf houden”, zei ze tegen RTV Drenthe. “Vooral jongeren vinden dat lastig.” En al helemaal in coronatijd.

Lees ook:

‘Leer jongeren om zich te vervelen’

Er zijn zorgen over het gebrek aan perspectief bij jongeren in de lockdown. Maar volgens het filosofisch elftal is dat niet het werkelijke probleem. ‘We hebben jongeren afhankelijk gemaakt van planningen.

Correctie: in een eerdere versie werd gesproken over het Groningse Gieterveen. Deze plaats ligt in Drenthe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden