Cijfers gedetineerden

Opnieuw zitten er meer mensen achter de tralies in Nederland

Op 30 september 2019 zaten er ruim 9900 mensen in Nederland achter tralies.Beeld VRT

Het aantal mensen dat vastzit achter tralies is in 2019 opnieuw gegroeid, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het aandeel personen met een vervangende hechtenis of dwangmaatregel als tbs nam de afgelopen jaren juist af.

Het aantal gedetineerden in Nederland is vorig jaar opnieuw gestegen. Op 30 september 2019 zaten er ruim 9900 mensen in gevangenissen en huizen van bewaring, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), 4 procent meer dan op diezelfde dag in het jaar ervoor. Daarmee zet de groei van de afgelopen jaar door. Tot 2017 daalde het aantal gedetineerden vrijwel jaarlijks tot 8800, maar sindsdien is de bajesbevolking ieder jaar uitgedijd.

Meest opvallend is het aandeel personen in de gevangenis met een vervangende hechtenis of dwangmaatregel. Dat zijn gestraften die vastzitten omdat zij niet hebben voldaan aan een opgelegde taakstraf of geldboete. Die groep gedetineerden, die meestal korte tijd in de cel zit, is van 10 procent in 2014 gedaald tot 5 procent in 2019. Het aantal draaideurcriminelen dat vastzit in een inrichting voor stelselmatige daders, is in diezelfde vier jaar juist met 4 procent gegroeid tot 8 procent.  

Beeld Sander Soewargana

Volgens het CBS zat in 2019 vier op de tien gedetineerden in de bak of een huis van bewaring een straf uit van drie jaar of langer, en wacht nog eens 40 procent in een huis van bewaring op de behandeling van zijn of haar strafzaak.

De samenstelling van de gevangenisbevolking is niet veel veranderd, stelt het onderzoeksbureau. Nog steeds vormen 25- tot 45-jarigen het gros van alle bajesklanten en vormen jongvolwassenen een minderheid met een aandeel van 15 procent. Zo’n 5 procent van de mensen die vastzitten, is vrouw. Ook het aantal gedetineerden met een migratieachtergrond bleef nagenoeg gelijk. Twee derde van de gevangenispopulatie heeft niet-Nederlandse wortels.

NB: In een eerste versie van dit stuk werden onder het aandeel personen in de gevangenis met een vervangende hechtenis of dwangmaatregel ook tbs’ers meegenomen. Het CBS meldt dat die niet onder de nieuwe cijfers vallen. 

Lees ook:

De cel in, uit en weer in: wie stopt de vicieuze cirkel van veelplegers als Erik V.?

Drugsverslaafde Erik V. is met dertien veroordelingen in vier jaar tijd een van de naar schatting vijfduizend ‘draaideurcriminelen’ in Nederland. Telkens kreeg hij een korte celstraf, maar viel hij daarna terug in zijn oude patroon. Kan dat niet anders? 

Longstay niet meer eindstation voor tbs’er, de helft stroomt uit

Er is meer aandacht voor het perspectief van tbs-patiënten op de longstay. De helft van hen kon die afdeling in de afgelopen jaren verlaten.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden