Aardbevingsschade

Opluchting in Appingedam: ook het ‘vergeten hoekje’ wordt gesloopt

Ook het ‘vergeten hoekje’ in de wijk Opwierde in Appingedam wordt nu gesloopt en opnieuw gebouwd. Beeld Reyer Boxem
Ook het ‘vergeten hoekje’ in de wijk Opwierde in Appingedam wordt nu gesloopt en opnieuw gebouwd.Beeld Reyer Boxem

Na drie jaar onzekerheid worden de huizen in het ‘vergeten hoekje’ in Appingedam gesloopt en aardbevingsbestendig herbouwd. De opluchting onder de buurtbewoners is groot.

In het hart van de wijk Opwierde in de Noord-Groningse stad Appingedam steken tientallen blauwe makelaarsborden fel af tegen de grijze rijtjes- en drive-inwoningen uit de jaren zeventig. Ruim 330 woningen staan hier, driekwart is koop, de rest sociale huur. Op de borden staat in grote witte letters: #EnWijDan?

De kreet verwijst naar de strijd die de buurtbewoners leverden om hun huizen ook gesloopt en herbouwd te krijgen na de aardbevingen. Net als de woningen krap honderd meter verderop, waar volgende week de eerste nieuwe aardbevingsbestendige en gasloze huizen officieel worden opgeleverd. De laatste aardbeving met Appingedam als epicentrum vond plaats in juni vorig jaar en had een kracht van 1,7 op de schaal van Richter. De bewoners doopten hun buurt om tot het ‘vergeten hoekje’ en gingen het gesprek aan met de verantwoordelijke instanties.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Het hart van Opwierde werd aanvankelijk overslagen omdat de woningen onder de nieuwe HRA-norm zouden vallen. Die gaat ervan uit dat het aantal bevingen en de hevigheid afneemt door het sluiten van de gaskraan. Daarom zouden de huizen enkel versterkt hoeven te worden. Vorige week kwam minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) toch met goed nieuws voor de bewoners: ook hun huizen gaan tegen de grond. Daardoor is er niet langer sprake van ongelijkheid binnen de wijk.

‘Een kleine overwinning’

Is met de beslissing van de minister het vertrouwen in de autoriteiten hersteld? In de buurt, waar mensen binnenkomen via de achterdeur en de touwtjes uit de brievenbussen bungelen, klinkt opluchting.

“Een kleine overwinning, we zijn gehoord”, zegt buurtbewoonster Cindy Looyé-Sinnema (45). De buurt praatte de afgelopen maanden als brugman met de verantwoordelijke instanties en begon bij de gemeente. “Die nam ons meteen serieus”, vult Marja Postema-Kerstens (40) aan. De buurvrouwen zijn vanaf het begin betrokken bij de actie #EnWijDan.

“Op een gegeven moment besef je dat je een dossier bent”, gaat Postema-Kerstens verder. “Toch heb ik oprecht geloofd in eerlijkheid, ook vanuit de overheid. Ik heb altijd gedacht: als ze dit zien en horen, kan het niet zo zijn dat het niet wordt opgelost.” Bang dat haar huis zal instorten is ze niet meer: “Maar jaren geleden dacht ik weleens: als de muur en het plafond instorten, zijn we allemaal hartstikke dood.”

“Ik ben een tijd heel boos geweest”, zegt Looyé-Sinnema. “Ik had het gevoel dat ik moest vechten met een organisatie die het verziekt heeft, voor iets dat ik met mijn zuurverdiende geld heb gekocht. Later werd ik vooral verdrietig als ik mijn kinderen erover hoorde praten. Voor hen is deze situatie normaal, want ze groeien hiermee op. Terwijl het niet normaal zou moeten zijn dat ze tocht in hun kamer hebben omdat het raam niet meer dicht kan.”

Lang aan het lijntje gehouden

Als het gaat om het vertrouwen in de overheid, is er nog een wereld te winnen, ziet sociaal werker Maarten van Norren uit Appingedam. Vanuit zijn werk ziet hij wat de aardbevingsproblematiek met de inwoners van zijn stad doet. Hoewel hij denkt dat de beslissing om te herbouwen positief is voor het vergeten hoekje, is hij kritisch: “Er is deze mensen heel veel beloofd, maar ze werden lang aan het lijntje gehouden. Dat heeft de relatie met de autoriteiten geschaad.”

Ook buurtbewoner Henk Til (56) is blij dat er eindelijk een besluit is gevallen, al komt het wat hem betreft te laat. Voor hem geen huis meer. “Ik ben van plan een grote vrachtwagencamper te kopen, dat kost me een paar ton. Maar als ik mijn huis verkoop, kan ik die zo kopen.” De aankondiging van minister Ollongren stemt hem voorzichtig positief: “Als ik haar had ontmoet, had ik een buiging gemaakt en haar bedankt. Tuurlijk, waarom niet? Het zijn ook maar mensen en het gaat om gigantische bedragen. Het heeft lang geduurd, maar ik ben wel dankbaar.”

Looyé-Sinnema en Postema-Kerstens kijken uit naar de sloop. “Voor mij betekent het een einde aan alle zorgen”, zegt Looyé-Sinnema. “Hier liggen de herinneringen van mijn kinderen”, reageert Postema-Kerstens. “Ik hoop dat we straks als gezin nog genoeg nieuwe herinneringen kunnen maken.”

Lees ook:

Schadevergoeding voor persoonlijk leed na aardbevingen, maximaal 5000 euro

Enkele tienduizenden inwoners van het aardbevingsgebied in de provincies Groningen en Drenthe krijgen een schadevergoeding vanwege persoonlijk leed of gederfde levensvreugde, veroorzaakt door aardbevingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden