Marengo-proces

Opgepakte verdachte medeplichtig aan moord op Derk Wiersum

Het kantoor van strafrechtadvocaat Peter Plasman richtte een etalage in als eerbetoon aan collega Derk Wiersum. Beeld ANP
Het kantoor van strafrechtadvocaat Peter Plasman richtte een etalage in als eerbetoon aan collega Derk Wiersum.Beeld ANP
ANP

De 36-jarige Giërmo B. uit Almere die volgende week woensdag voor het eerst voor de rechter moet verschijnen voor de moord op advocaat Derk Wiersum, wordt verdacht van het ­medeplegen van de moord. Het is niet duidelijk of hij de schutter is. B. wordt verdacht van ‘moord in vereniging’, wat wil zeggen dat hij en meer ­mensen van deze moord worden verdacht.

Het Openbaar Ministerie kan niet zeggen of B. degene is die op Wiersum heeft geschoten. De afgelopen maanden werden vier verdachten aangehouden voor de moord op Wiersum. Van hen zitten er nog twee vast. Naar verluidt is de ander een neef van de vorige maand in Dubai gearresteerde Ridouan T. Mogelijk was deze neef de schutter. Deze verdachte werd later aangehouden en hoeft volgende week nog niet voor te komen. Naar de 42-jarige T. wordt gewezen als opdrachtgever.

B. wordt ook verdacht van heling van bestelauto’s; mogelijk is een daarvan als vluchtauto gebruikt. De zitting woensdag 15 januari is in de extra beveiligde locatie Bunker in Amsterdam. Het gaat om een voorbereidende zitting. Daarin wordt onder meer gekeken naar de voorlopige hechtenis van B. Wanneer de zaak inhoudelijk dient, is nog onduidelijk.

Nieuwe advocaten anoniem

De advocaat van B. laat weten dat zijn cliënt waarschijnlijk bij de zitting aanwezig zal zijn. Of hij de feiten waarvan hij wordt verdacht bekent of ontkent, kan advocaat Tjalling van der Goot niet zeggen. Wiersum werd op 18 september op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het grote liquidatieproces Marengo, waarin T. hoofdverdachte is. T. wordt ook in verband gebracht met de moord op de broer van deze kroongetuige. Die broer, die niets met drugscriminaliteit te maken had, werd in maart 2018 in Amsterdam doodgeschoten.

T. wist lang uit handen van politie en justitie te blijven, maar werd in december toch opgepakt in Dubai. Dat land stuurde hem binnen enkele dagen als ongewenst vreemdeling naar Nederland. De volgende inleidende zitting van Marengo staat eind februari op de agenda.

De moord op Wiersum schokte de maatschappij. Mede hierdoor is het Marengo-proces met nog meer veiligheidsmaatregelen omgeven. De nieuwe advocaten van kroongetuige B. zijn tot nu toe anoniem gebleven.

Lees ook:

Betrouwbaarheid kroongetuige Nabil B. is voor justitie van groot belang

Het moordproces rond de criminele organisatie van de voortvluchtige drugshandelaar Ridouan T. dijt nog steeds uit: zeventien verdachten telt de zaak nu.

De arrestatie van Ridouan T. toont aan dat de rechtsstaat weerbaar is

Commentaar: Het moet een opluchting zijn voor alle betrokkenen die nu politiebeveiliging krijgen dat de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., in Dubai is gearresteerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden