Jongeren na de lockdown

Opgelucht naar de kroeg, maar pandemie slaat gat in hun jeugd. ‘Voelde me eenzaam’

De zeven jeugdvrienden vieren het einde van de lockdown in Leids Poolcafé The Church. Beeld Olaf Kraak
De zeven jeugdvrienden vieren het einde van de lockdown in Leids Poolcafé The Church.Beeld Olaf Kraak

Zeven jonge twintigers vierden het einde van de lockdown in het Leidse poolcafé The Church. Ze zien de pandemie als een gat in hun jeugd.

Sophia Wouda

Met half uitgestoken tong concentreert Midas van Dam (21) zich op de pooltafel. ‘Per ongeluk’ tikt zijn vriend Tim Loos (22) hem aan en met een klungelig boogje raakt de keu nog net de witte bal. “Lekker bezig, Midas!”, lachen zijn vrienden hem toe. Ze poolden woensdag toch niet voor de winst, de jongens waren allang blij dat ze na een ruime maand eindelijk weer samen op stap konden.

De zeven vrienden kennen elkaar sinds de middelbare school. Precies twee jaar geleden stonden ze ook in poolcafé The Church. Die naam verraadt de oude functie van het Leidse café, maar bidden doen ze hier niet meer. Tussen het glas in lood staan nu pontificaal vier pooltafels omringd door bierdrinkende jongeren. “Ik heb dit al zo lang niet gedaan”, klinkt het meer dan eens. Het symboliseert de openingsavond goed.

Depressieve periode

Opluchting en blijdschap vullen de oude kerk. “Maar de afgelopen twee jaar zijn niet na één avond goed gemaakt”, zegt de 22-jarige Diede Brands. Hoewel de jeugdvrienden elkaar nog regelmatig zagen, is de lockdown hen niet in de koude kleren gaan zitten. “Ik heb me wel eenzaam gevoeld”, zegt Dylan Bosch (21). “Het was echt een depressieve periode.”

Bosch denkt niet dat die gevoelens zomaar verdwijnen. Allemaal hebben ze het gevoel een deel van hun jeugd kwijt te zijn. Ze begonnen de pandemie als 18- en 19-jarigen, inmiddels zijn ze 21 en 22. Loos is zelfs al afgestudeerd. “Precies in je jonge jaren waarin je weinig verantwoordelijkheden hebt en alles kan en mag, hebben wij een gat van twee jaar”, merkt Bas Halma (21) wat somber op.

Op naar de volgende lockdown

De versoepelingen komen voor de vriendengroep dus niks te vroeg. Maar na drie lockdowns zijn de jongens wel waakzaam. “De tijd heeft ons geleerd dat het ook zo weer kan omslaan”, zegt Loos pessimistisch. “Het is niet dat ik bang ben voor een volgende lockdown, ik weet wel zeker dat die komt.”

Echt opgelucht ademhalen, kunnen ze pas als álle maatregelen geschiedenis zijn. “Als je er niet meer over na hoeft te denken”, droomt Brands weg. De vrienden kijken het meest uit naar festivals. “We hebben de afgelopen twee jaar al zeven festivalkaartjes gespaard, waarvan nog geen een zeker is of en wanneer het doorgaat”, vertelt Halma.

Kind van de rekening

De vrienden hebben het gevoel dat alle kosten van de pandemie voor hun rekening komen. Ze waren al minder bedeeld dan voorgaande generaties. Halma: “Want wij hebben de pech dat we onder het leenstelsel vallen.”

Maar een vierde lockdown in het verschiet of niet, de jongens hebben goede hoop voor de komende zomermaanden. Zonder al te veel maatregelen komt het met hen wel goed. Ook Bosch, die er even doorheen zat, gaat niet bij de pakken neerzitten. “Ik ga mijn jaren inhalen!” Midas kan ondertussen ongestoord aanleggen voor zijn volgende stoot. “Lekker bezig, Midas!”, zeggen zijn vrienden, nu wél gemeend.

Lees ook:

Lockdown trekt blijvende krassen op psychisch welzijn jongeren

Kinderen en jongeren leden fors onder de lockdowns. Lang niet alle jongeren zullen zich psychisch volledig herstellen, verwacht Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie van Amsterdam UMC.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden