Luchtvaart

Opening luchthaven Lelystad voor de vijfde keer uitgesteld

null Beeld ANP
Beeld ANP
Niels Markus

Het werd al steeds onwaarschijnlijker, maar nu is het definitief: Lelystad Airport zal níet dit jaar open gaan. Daarmee wordt de opening van de vakantieluchthaven, die oorspronkelijk in 2018 gepland stond, voor de vijfde keer uitgesteld.

De Tweede Kamer besliste maandag om het onderwerp Lelystad controversieel te verklaren. Nu het kabinet gevallen is, moet het parlement bepalen welke voorstellen het nog wil behandelen, en welke pas weer besproken zullen worden als er een nieuw kabinet is.

Niet alleen een besluit over vliegveld Lelystad wordt doorgeschoven naar een volgende regeerperiode. De gehele luchtvaartvisie, met daarin de kabinetsplannen voor de luchtvaart tot 2050, zal door deze Kamer niet meer behandeld worden. In dat document staat onder meer dat Schiphol jaarlijks 1,5 procent mag blijven groeien.

Veel van de voorstellen uit de luchtvaartvisie stonden toch al op losse schroeven vanwege de coronacrisis. Schipholdirecteur Dick Benschop verwacht dat het zeker tot 2024 of 2025 duurt voordat het aantal vluchten op de luchthaven terug is op het niveau van voor de virusuitbraak.

Voor het uitstel van Lelystad speelt ook de stikstofcrisis een rol. Voordat het vliegveld open kan, moet eerst nog berekend worden hoeveel stikstof er vrijkomt als de luchthaven operationeel wordt.

Een ander probleem voor Lelystad is dat de rekenmethode die de overheid gebruikt om de stikstofuitstoot voor infrastructurele projecten te berekenen, onder vuur ligt. Voor luchthavens of weguitbreidingen, berekent het kabinet de stikstofuitstoot op een andere manier dan voor de landbouw. Vanwege die discrepantie werd minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) vorige week teruggefloten rond de verbreding van de A27. De minister moet opnieuw uitrekenen hoeveel stikstof er neerslaat in de natuur. Daarvoor krijgt de minister nu langer de tijd, omdat ook deze weguitbreiding controversieel is verklaard.

Lees ook:

Als Lelystad Airport alsnog opent, dan dreigt een megaclaim

Meer dan 13.000 particulieren en bedrijven hebben het ministerie van infrastructuur en waterstaat (IenW) laten weten mogelijke schade door de opening van Lelystad Airport te zullen claimen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden