De dakloze Patrick (35) gaat met de fiets van De Regenboog Groep naast Amsterdam Centraal naar een wasserette die aangegeven staat op de Streetlife-app.  Beeld Joris van Gennip
De dakloze Patrick (35) gaat met de fiets van De Regenboog Groep naast Amsterdam Centraal naar een wasserette die aangegeven staat op de Streetlife-app.Beeld Joris van Gennip

ReportageAmsterdam

Op zoek naar een slaapplek of een wc: deze app helpt dak- en thuislozen op weg

Via de nieuwe app Streetlife kunnen dak- en thuisloze Amsterdammers binnen een paar seconden zien waar ze kunnen eten, slapen en plassen. Een Google Maps om te overleven in de stad.

Barbara Vollebregt

Eerst was er het blauwe boekje, een papieren survivalgids voor dak- en thuislozen. Maar die boekjes raken vaak kwijt, verkleuren of worden nat. Nu staat alle informatie uit dat boekje ook in een gratis app genaamd Streetlife, speciaal voor Amsterdammers die een groot deel van de dag op straat leven.

Zoals Patrick (35). Hij heeft al anderhalf jaar geen huis, vertelt hij. Maar dat hij ergens in een kelderbox slaapt weten de meeste mensen die hij kent niet, dus hij wil best vertellen, maar dan niet met zijn achternaam in de krant.

Over waarom hij geen huis heeft, zegt hij niet veel. “Problemen thuis”, verzucht hij, terwijl hij met zijn fiets aan de hand door de binnenstad loopt, onderweg naar een wasserette die ook in de app staat. “Een app is beter dan zo’n boekje. Het is toch 2023, alles is digitaal”, zegt hij.

Van soepbussen tot doucheplekken

De kaart in de app laat alle relevante instanties voor mensen zonder woon- of slaapruimte zien. Van soepbussen tot doucheplekken, maar ook psychische en juridische hulp, inclusief contactgegevens. Openbare wc’s en waterkraantjes staan er eveneens in.

Patrick is enthousiast. Hij komt net van Blaka Watra, een van de inloophuizen van De Regenboog Groep, een dak- en thuislozenopvang naast Amsterdam Centraal. “Waar ik slaap is geen warm water of eten. Daarom ga ik naar inloophuizen, ook om mijn telefoon op te laden.”

Hij is niet de enige. Rond 13.00 uur zitten er zo’n dertig andere dak- en thuislozen in het inloophuis. Ze komen opwarmen, eten, uitrusten. Sommigen liggen te slapen, anderen zoeken een stopcontact of zingen luidkeels Hakuna Matata in de rokersruimte. Ondertussen probeert een vrouw stiekem alcohol in een plastic beker te schenken. Ze wordt gezien en naar buiten gestuurd.

Zeker 80 procent heeft een smartphone

“Zeker 80 procent van de ruim honderd bezoekers die hier dagelijks komen heeft een smartphone”, zegt Marcel Kooijman, dagcoördinator bij het inloophuis. “Omdat je tegenwoordig alles digitaal moet regelen. Degenen die er geen hebben kunnen we aan een tweedehands toestel helpen.”

Kooijman kent de meeste mensen die hier komen bij naam. Als coördinator attendeert hij bezoekers op de nieuwe app. Dit werkt beter dan de blauwe boekjes, denkt hij. “De app is actueler, je kunt de openingstijden aanpassen of, zodra de temperatuur onder nul ligt, laten weten dat er vanaf dan extra winteropvangplaatsen beschikbaar zijn. Dat is belangrijk, want als het zo koud is kunnen mensen die buiten slapen overlijden.”

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Ook Patrick is er blij mee. Hij wil graag zijn geldzaken beter regelen en daar heeft hij een beetje hulp bij nodig. “Via Streetlife kan ik dat nu snel vinden”, zegt hij. Hij opent de app. “Je kunt de dingen die je nodig hebt in de ‘Favorieten’ zetten. Heel handig, want dan weet je ook wat je nog moet doen.”

Wasserette en financiële hulpverleners

De telefoon die hij gebruikt is van hem. Zijn broer betaalt zijn internetabonnement, al weet hij ook op welke plekken in de stad hij gratis op wifi kan. “Bij bibliotheken bijvoorbeeld.”

De app is gebouwd met software die de Amsterdamse ondernemer Jeroen Goeman Borgesius oorspronkelijk ontwikkelde om de toeristen in de stad beter te kunnen verspreiden. De Regenboog Groep zag er meteen heil in. Zij hebben de software voor niets gekregen, twee medewerkers van De Regenboog voorzagen de app van informatie. Sinds vorige week is hij te downloaden.

Inmiddels loopt Patrick langs de Singel. “Hier zijn veel openbare toiletten”, weet hij. Daarvoor hoeft hij de app niet eens te openen. “Ik ben hier geboren en getogen, dus veel voorzieningen ken ik al”, zegt hij.

Plots dakloos

Volgens De Regenboog Groep kan de app het meeste verschil maken voor de mensen die plotseling dakloos worden en niet weten waar ze kunnen aankloppen. Ook mensen die uit het buitenland komen, geen Nederlands spreken en in Amsterdam aan lager wal raken moeten via de app makkelijker de weg naar hulp kunnen vinden.

Wat er nog mist in de app? “Dat je verschillende talen kunt kiezen, dus naast Nederlands en Engels ook Pools, Roemeens en Arabisch”, zegt Patrick. Die daklozen zullen de app harder nodig hebben dan een rasechte Amsterdammer zoals hij, denkt hij. “Ik ben al heel streetwise.”

De volledige naam van Patrick is bekend bij de hoofdredactie

Lees ook:

‘Er is te weinig discussie over welzijn en milieu als het steeds over de economie gaat’

De EU en de VN gaan intensiever aan de slag met welzijn en duurzaamheid als alternatieve maatstaven voor hoe het met de samenleving gaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden