EnquêteVakantiegeld

Op vakantie gaan lijkt normaal, maar voor veel mensen blijft het te duur

Een toeschouwer op Schiphol.Beeld ANP

Vakantie is voor een groeiend aantal Nederlanders te duur. Een op de zes Nederlanders gaat niet op vakantie omdat dat te duur is. Dat aantal blijft stijgen: vorig jaar bleef 1 op de 7 Nederlanders thuis om financiële redenen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse vakantiegeld-enquête van het Nibud. Het instituut voor budgetvoorlichting zag de afgelopen jaren al een gestage toename van het aantal mensen dat vanwege de kosten afziet van vakantie. 

Een kwart van de Nederlanders gaat niet op vakantie, dat is vaste prik. Alleenstaanden blijven het vaakst thuis, van de gezinnen pakt 20 procent de koffers niet. En er is een duidelijk verschil naar inkomen: van de mensen met een inkomen minder dan modaal (36.000 euro) blijft meer dan de helft thuis.

Het vakantiegeld wordt in de meeste gevallen gebruikt waarvoor het bedoeld is. Maar het Nibud ziet in de jaarlijkse enquête een toename van het aantal mensen die het vakantie gebruiken om schulden af te lossen. Vier jaar geleden ging het om 12 procent van de mensen, inmiddels is dat opgelopen tot 18 procent. Vakantiegeld is bovendien vaker nodig voor de gewone huishouduitgaven.

Onzekerheid over het inkomen lijkt in de enquête van het Nibud geen rol te spelen. Zelfstandigen, uitzendkrachten en zzp’ers hebben doorgaans minder stabiele inkomsten, maar ze gaan even vaak op vakantie als mensen met een vergelijkbaar inkomen uit een vaste baan.

Mensen die wél op vakantie gaan, besteden er gemiddeld meer geld aan. De mediaan ligt volgens het Nibud dit jaar op 2000 euro voor de lange vakantie. Mediaan wil zeggen dat de helft van de vakantiegangers meer uitgeeft dan dat bedrag en de andere helft minder. Die mediaan is hard gestegen: vorig jaar lag hij op 1500 euro.

Lees ook:

Werkloosheid verdwijnt, maar de armoede niet
Koos Vervoort (58) uit Schiedam kan erover meepraten. Een rondje geven in de kroeg is er voor hem niet bij, laat staan een hobby waarvoor hij kostbare spullen moet aanschaffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden