CoronacrisisSocial distancing

Op ‘samen eropuit met Pasen’ staat dit jaar een hoge boete

De openbare parkeerplaatsen in het grensgebied met België zijn gesloten, na de instelling van een noodverordening door Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Het is een van de maatregelen om de toestroom van Belgen naar de Zeeuws-Vlaamse winkels en horeca te stoppen.  Beeld ANP
De openbare parkeerplaatsen in het grensgebied met België zijn gesloten, na de instelling van een noodverordening door Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Het is een van de maatregelen om de toestroom van Belgen naar de Zeeuws-Vlaamse winkels en horeca te stoppen.Beeld ANP

Een ‘samenkomst’ zal Pasen dit jaar beslist niet worden. Want juist die is in deze coronacrisis verboden. De burgemeesters dreigen met hoge boetes.

Hans Marijnissen

We proberen onze natuurgebieden juist ópen te houden, zegt woordvoerder Marcel van Dun van Staatsbosbeheer tussen neus en lippen door. Die opmerking is veelzeggend, want het wemelt intussen van de kleine aanpassingen die anders vermoeden. Maar die dienen dus allemaal het grote doel: dat van de toegankelijkheid.

Er zijn eenrichtingspaden ingesteld, vogelhutten afgesloten, en de dertig meter hoge Almeerse berg in het Cirkelbos is dicht omdat wandelaars op de top elkaar niet meer konden ontwijken. Die berg was weer zo druk omdat eerder het strand langs het Gooimeer is afgesloten in een poging de groepsvorming dáár tegen te gaan. De ene afsluiting levert dus extra drukte elders op. Maar het streven van Staatsbosbeheer is dat iedereen terecht kan, maar dan gespreid in een rustig stukje. Totdat de overheid besluit tot een algehele afsluiting.

Het is vooral aan de voorzitters van de Veiligheidsregio’s (die het gezag van de burgemeesters van de kleinere plaatsen op dit gebied hebben overgenomen) om de stromen van recreërende Nederlanders in goede banen te leiden. Die mogen weliswaar een frisse neus halen, maar waar de concentratie te stevig wordt, kan de politie boetes uitdelen. Dat gaat ze dit weekend ook doen, heeft voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad inmiddels aangekondigd. De tijd van waarschuwen is voorbij.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Een bewegende samenkomst

Volgens zijn woordvoerder Marleen Oldenhave vinden alle afsluitingen plaats op basis van de huidige noodverordening, die een samenkomst met meer dan drie personen verbiedt – gezinnen uitgezonderd. Wandelaars die elkaar niet kennen, maar samen te dicht bij elkaar op de top van een heuvel staan, vormen dus een samenkomst. Een peloton wielrenners en een groepje motoren ook: een bewégende samenkomst weliswaar.

Elke Veiligheidsregio bepaalt zelf de maatregelen die de verwachte samenkomsten moeten tegengaan. In Zuid-Limburg is de stevigste actie ondernomen. Daar wordt dit weekend het gehele Heuvelland (de driehoek tussen Maastricht, Heerlen en Vaals) verboden gebied voor mensen die daar niet woonachtig zijn. Dit naar aanleiding van de drukte op het Drielandenpunt tijdens het vorige weekend.

Op meer plaatsen sluit de politie wegen af. De Toeristenweg, die dwars door het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug loopt, is van vrijdag tot en met maandag afgesloten voor alle gemotoriseerde verkeer. En op de Veluwe de route tussen Hoog Soeren en Hoog Buurlo. Ook voor fietsers trouwens. De boete bedraagt 399 euro. En dan heeft Zeeland de nodige maatregelen in petto. Daar zijn dit weekend de boulevards van Vlissingen en de parkeerterreinen in Perkpolder dicht, terwijl de Koninklijke Marechaussee bezoekende Belgen tegenhoudt.

Op kleine schaal sluiten ook de steden steeds meer gebieden af, waarbij er sprake lijkt van een soort ‘domino-effect’, zoals bij de Almeerse berg. In Amsterdam trekken de inwoners er op verzoek van de overheid níet op uit om een wandelingetje te maken in een van de stadsparken of langs de inmiddels ongebruikte sportvelden. Daar wordt het volgens de gemeente nu te druk, zodat vanaf deze week die groene longen met hekken zijn afgesloten, waardoor het op de paden daarlangs weer druk wordt. Hetzelfde geldt voor landgoed Elswout in Haarlem.

Er zijn overigens nog wel diverse campings open, zegt Liane Jansen van branchevereniging Hiswa-Recron. “Er zijn alleen geen bezoekers, nu alle toiletblokken moesten worden afgesloten.”

Fiets alleen zonder te snuiten

Fietsers en wielrenners kúnnen dit weekend gewoon de weg op, maar moeten wel alleen of met z’n tweeën op pad en dienen rekening te houden met wegafzettingen. Volgens de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) moeten fietsers drukke fietsomgevingen vermijden om de kans op verspreiding van het virus te beperken. De unie roept verder op niet al rijdend de neus te legen, en ook zware trainingen te mijden. Als het immuunsysteem te zwaar belast wordt, zijn sporters (kort na de inspanning) vatbaarder voor ziekten en virussen, zoals het coronavirus. Verder moeten ze oppassen met risicovolle manoeuvres zoals wheelies en jumps. Ziekenhuizen hebben hun handen al vol aan het coronavirus.

Motorrijders nemen gas terug met Pasen

De oproep van de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en zelfs premier Rutte om de motor dit weekend te laten staan en zeker niet in groepen de weg op te gaan, kan op begrip rekenen van veel liefhebbers. Toch vinden velen dat ze best individueel op pad kunnen, blijkt uit een rondgang langs diverse clubs.

Vrijwel zonder uitzondering hebben zij gezamenlijke activiteiten voorlopig opgeschort. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) adviseert motorrijders met Pasen thuis te blijven, zegt woordvoerder Bas Vis. “Maar zolang mensen zich houden aan de verscherpte maatregelen, mogen ze natuurlijk de weg op. De meeste rijders doen dat in hun eentje.”

Hoewel er afgelopen weekend veel ophef ontstond over overlast, denkt Vis dat het niet anders was dan andere jaren. “We krijgen altijd meldingen tijdens het eerste mooie weekend. Maar we hebben de indruk dat er goed naar de adviezen wordt geluisterd.” (Orkun Akinci)

Attracties missen Pasen als start hoogseizoen

Door het verbod op samenkomsten zijn ook pretparken en andere attracties al sinds 24 maart gesloten en dat blijft zo tot zeker eind april. Een grote financiële strop want tijdens het paasweekeinde, de traditionele start van het hoogseizoen, maken doorgaans vele tienduizenden mensen een uitje.

Een aantal attracties probeert wel online nog iets voor klanten te doen, zoals de Keukenhof die virtuele tours aanbiedt of de Efteling die gratis lesmateriaal heeft gemaakt voor kinderen. Ook Burger’s Zoo heeft inmiddels zeven uur video gemaakt van zijn wilde dieren en op het eigen YouTube-kanaal gezet. Door de onzekerheid over het verloop van de corona-uitbraak is nog niet te zeggen wanneer de attracties weer open kunnen. Dat zit allemaal nog besloten in de glazen bol, aldus een woordvoerder van het Dolfinarium. (Gert-Jan Rohmensen)

Lees ook:

Lang niet iedereen houdt afstand, een snerpend NL-alert ten spijt

Genoeg afstand houden is makkelijker gezegd dan gedaan, bleek twee weken geleden. Artsen en instanties maken zich zorgen over de laconieke wijze waarop Nederlanders met de richtlijnen van het RIVM omgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden