Verduurzamen

Op nieuw deelplatform kunnen zorgorganisaties alles uitwisselen, van medische hulpmiddelen tot meubilair

Via het Intrakoop Deelplatform kunnen zorgorganisaties onderling overtollige voorraden uitwisselen. Beeld ANP
Via het Intrakoop Deelplatform kunnen zorgorganisaties onderling overtollige voorraden uitwisselen.Beeld ANP

Met het oog op verduurzaming komt er een deelplatform voor de zorgsector. Het doel: minder nieuwe medische producten kopen, meer uitwisselen.

Jamila Meischke

Een digitale voorraadkast, zo noemt inkoopcoöperatie Intrakoop de nieuwe website waar zorgorganisaties producten die ze over hebben kunnen verkopen, verhuren, ruilen of weggeven. Het Intrakoop Deelplatform dat dinsdag werd gelanceerd is een soort Marktplaats, maar dan alleen voor de zorg. Het uitgangspunt is: niet weggooien, maar hergebruiken. Dat beperkt afval en bespaart zorgkosten.

Over heel Nederland mogen 550 zorgorganisaties die aangesloten zijn bij Intrakoop gratis gebruikmaken van de nieuwe zorgmarktplaats. Dat zijn zowel ziekenhuizen als instellingen voor de gehandicaptenzorg, de ggz en de ouderenzorg. Op de website kunnen ze niet alleen medische hulpmiddelen en meubilair uitwisselen, maar ook faciliteiten en kennis aan elkaar aanbieden. Zo kan een ziekenhuis operatieapparatuur en rollators verkopen, maar bijvoorbeeld ook vergaderruimtes verhuren.

De zorgorganisatie plaatst een advertentie van het product op de website, bepaalt vervolgens een prijs of biedt het gratis aan, bijvoorbeeld bij een ruil. De verkoper bepaalt wie de transportkosten betaalt. Daarna vindt de betaling plaats via iDeal. Voor het transport wordt samengewerkt met Schotpoort Connect, een logistiek dienstverlener die al jaren actief is in de zorg.

Concreet verduurzamen

De lancering van het platform komt voort uit de Green Deal Zorg 2.0, vertelt Harald Bresser, woordvoerder van Intrakoop. Deze afspraken werden in 2018 ondertekend door zorgaanbieders om abstracte afspraken uit het Klimaatakkoord te vertalen naar concrete verduurzaming. “De vier speerpunten van de Green Deal zijn: CO₂-reductie, circulaire economie, terugdringen van medicijnresten in afvalwater en een gezonde leefomgeving", zegt Bresser.

In 2050 moet Nederland volgens de Klimaatwet vrijwel CO₂-neutraal zijn. De digitale voorraadkast valt vanwege het hergebruik van producten onder het kopje circulaire economie. Nadat Intrakoop de klimaatafspraken had ondertekend, benaderde het bedrijf marktplaatsontwikkelaar Floow2, dat eerder een soortgelijk deelplatform opzette in Canada. Toen vanwege de coronacrisis behoefte kwam om snel zorgproducten te delen en te ruilen, kwam de ontwikkeling van het deelplatform in een stroomversnelling.

Veranderd perspectief door de crisis

“Floow2 is al in 2012 opgericht, maar toen zagen bedrijven de noodzaak van een deelplatform nog niet in", vertelt Lieke van Kerkhoven, oprichter van de ontwikkelaar. “Ze richtten zich alleen op hun core business en hadden geen ruimte voor andere zaken. Pas met het uitbreken van de crisis veranderde dit perspectief. Organisaties zien nu in dat samenwerken en transparantie essentieel is voor de flexibiliteit en weerbaarheid van de zorg.”

Naast dit deelplatform ontwikkelde Floow2 in Nederland al eerder PharmaSwap, een marktplaats die specifiek wordt gebruikt voor geneesmiddelen. Ook in de bouw en retailsector zette het bedrijf dit soort marktplaatsen op.

Lees ook:
Gooit u uw oude kleren weg? Niet doen! Met oude truien is een aardig zakcentje te verdienen.

De verkoop van tweedehandskleding groeit snel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden