Pop-upcamping
Op de festivalcamping regeert nu de rust
Nog even en de tipi’s en yurts zijn klaar voor de campinggasten, het kampvuur mag aan en de foodtrucks bakken hun crêpes of falafel. Kamperen met festivalallure.
Eindelijk, de handen mogen weer uit de mouwen. Over een paar dagen begint de opbouw van camping De Wereld aan de rand van de Overasseltse vennen. Zo'n vijftig tipi’s en yurts komen er te staan. Nu vrijwel alle evenementen en festivals zijn afgelast, besluiten verschillende festivalorganisatoren en bedrijven om een pop-upcamping te realiseren. “Dan doen we weer waar we goed in zijn”, zegt initiatiefnemer Diederik Walther.
Hij moest de afgelopen maanden als producent van Festival op ’t Eiland bij de Vierdaagsefeesten en betrokken bij onder meer Paaspop en de Zwarte Cross alles en iedereen afbellen. “Ik had huilende mensen aan de lijn die hun hele zomer in het water zagen vallen. De tenten, sanitaire voorzieningen, tafels en stoelen, de foodtrucks – alles stond opeens stof te happen. Tegelijkertijd gaan veel Nederlanders niet in het buitenland op vakantie. Wat als we die spullen gebruiken voor een pop-upcamping, ondernemers zo nog wat laten verdienen en gasten een leuke week bezorgen? We willen de toekomst niet werkeloos afwachten.”
Campingburgemeester
Hij moest nog wel op zoek naar een geschikte plek. “Het moest een mooi terrein zijn, met de nodige voorzieningen”, aldus Walther. Het scoutingterrein St. Walrick ligt verscholen tussen de bossen en de vennen, onder de rook van Nijmegen, en zou deze zomer leeg blijven omdat grote scoutinggroepen niet mogen komen. Andere pop-upcampings zijn For-rest Glamp in de bossen in Eibergen of de Camphanen bij de Groene Heuvels in Ewijk waar gasten overnachten in vintagebussen op de locatie waar normaal gesproken muziekfestival Down the Rabbit Hole plaatsvindt.
Hoewel de entourage doet denken aan een festival, beogen de pop-upcampings zo ongeveer het tegenovergestelde. De rust regeert. Walther: “Camping De Wereld is bedoeld voor mensen die willen genieten, wandelen of fietsen in de mooie omgeving.” De plekken zijn ruim, de tenten luxe en elk gezin heeft een eigen spoeltoilet en douche tot zijn beschikking. Ochtendyogasessies, circusacts oefenen of een kampvuuroptreden van een singer-songwriter mogen wél op de camping. “Alles coronaproof, er loopt een campingburgemeester rond die zorgt dat de regels worden nageleefd.”
De prijzen voor een weekje op de pop-upcamping lopen uiteen van zo’n 800 tot 1800 euro. Walther: “Het gaat onze zomer niet meer goedmaken, maar we zijn blij dat we iets kunnen doen en dat de festivalondernemers er in elk geval een leuke en nuttige zomer aan overhouden.”
Lees ook:
De charme van kamperen: ‘Je gaat naast je tent zitten en hoeft niets meer’
Na een flinke dip is het kamperen weer voorzichtig terug. Niches zijn in trek, zoals het luxe glamping en het sobere bamping of een verblijf in de pipowagen. ‘Als je ‘s nachts de regen op het tentdoek hoort vallen, ben je echt op vakantie.’