ReportageCarnaval

Oosterhout probeert te hossen in de zomer

null Beeld HJ Hunter
Beeld HJ Hunter

Nu het carnavalsseizoen te vroeg komt, besluiten verenigingen in sommige plaatsen activiteiten te verplaatsen richting de zomer. Maar we mogen het dan vooral geen carnaval noemen. Want paaseieren zoek je ook niet met Kerstmis.

Orkun Akinci

“Elkaar ontmoeten met een pakske aan.” Zo omschrijft Ernst-Jan van Langh de Oosterhoutse plannen voor het Pinksterweekend. Nou ja, plannen. De voorzitter van de lokale carnavalsstichting is bezig het draagvlak te onderzoeken. Maar de eerste reacties vanuit verenigingen, vrijwilligers, horeca en gemeente zijn positief. “Het verlangen om samen te lachen en een biertje te drinken is groot. Het idee is om op die zaterdag iets buiten te organiseren, zondag de optocht te houden en maandag zo veel mogelijk kapellen hierheen te halen.”

Oosterhout is een van de, overwegend Brabantse, plaatsen die carnavalsactiviteiten verplaatsen naar het voorjaar of de zomer. Het zijn er vooralsnog slechts een handvol, maar volgens voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie zijn ‘links en rechts nog discussies gaande’. Het gaat wel vaak om een uitgeklede vorm. Zo overweegt Tilburg met halfvasten de optocht te organiseren, maar daar blijft het bij. Sommige dorpen zijn zelfs nog niet zover dat ze een geschikt weekend hebben gevonden.

Historisch zo bepaald

Hoe dan ook, als echt carnaval zal het volgens Van de Laar -tevens carnavalshistoricus- niet voelen. De festiviteiten zullen de naam dan ook niet dragen. “Carnaval hoort thuis aan het begin van de vasten, dat is historisch zo bepaald. Het zit ingebakken in ons dna. Bovendien zijn de voorfeesten er straks niet. De Bredase burgemeester Paul Depla heeft gezegd dat we moeten nadenken over het verplaatsen van carnaval naar de zomer. Daar gaat niemand mee akkoord. Na de watersnood van 1953 is in sommige plaatsen een poging gedaan. Dat kwam niet goed over.”

In Limburg denken ze er niet aan, zegt voorzitter Bart Maes van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV). “Onze 17 leden zijn unaniem, we vinden het niet gepast om het op een ander moment te vieren. Je gaat ook geen paaseieren zoeken met kerst. Als er in de zomer al dingen plaatsvinden, gebeurt dat door andere initiatiefnemers.” Maes vindt dat we niet krampachtig moeten doen nu carnaval niet kan doorgaan. “Jocus, de vereniging uit Venlo, is van 1842. Die heeft de Spaanse griep en twee wereldoorlogen overleefd en is nog steeds springlevend. Het komt wel weer.”

Maar daar willen ze niet overal op wachten. De Stichting Carnavalsviering Oss bijvoorbeeld wil hoe dan ook het carnavalsgevoel in leven houden, al is het op een alternatieve manier in de zomer. “Natuurlijk hoort het gevoelsmatig in een andere periode te zijn”, zegt president Ben van den Elshout. “We zijn er ook niet per se heel gelukkig mee en hebben er best wat discussies over gehad. Dat er nu al twee jaar niets is, gaf de doorslag om toch iets te gaan doen. We gaan er gewoon iets moois van maken. Maar ook wij zullen het waarschijnlijk geen carnaval noemen. Anders insinueren we dat het feest dezelfde beleving zal hebben, terwijl het misschien niet zo uitpakt.”

Behoefte aan een vorm van feest

Bij een beslissing om later in het jaar iets te organiseren, speelt soms mee dat vrijwilligers anders afhaken. Vergaderingen gaan momenteel vooral over zaken die anders net als vorig jaar toch niet doorgaan, ervaart Van de Laar. “Voor het tweede jaar op rij halen veel scenario’s het niet, terwijl er toch behoefte is aan een vorm van feest.”

Omdat er een sprankje hoop is dat er over een maand (als het echt carnaval is) toch dingen mogelijk zijn, stellen sommige organisaties de beslissing over een zomerfeest nog even uit. Voor Oosterhout staan de evenementen volledig los van elkaar, zegt Van Langh. “Carnaval vergt maanden van voorbereiding, dus we hadden al bijna klaar moeten zijn. Wij gaan met Pinksteren sowieso feesten. Heel positief is Van Langh ook niet over de mogelijkheden eind februari. “Neem nu alleen al de verplichting en adviezen over mondkapjes. Of je nu water of bier drinkt, dat gaat toch ‘verrektes moeilijk’ met zo’n ding op.”

Lees ook:

Hossen in de hitte: Prinsenbeek viert carnaval met Pinksteren

Na wikken en wegen is in Prinsenbeek de knoop doorgehakt: het carnavalsseizoen schuift op richting de zomer. Voelen andere plaatsen ook voor hossen in de hitte?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden