null Beeld
Beeld

ColumnSofie Govaert

Oostenrijk of de Waddeneilanden, ik heb zóveel zin in een andere omgeving

Sofie Govaert

Het gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij.

Wij zijn kampeerders in hart en nieren. Althans, in onze fantasie. Van te voren bedenken we hoe we op die leuke Franse charmecamping voor onze tent zitten met ons kopje koffie en de krant, de kinderen zwervend over de camping, la vie est belle.

In de praktijk verlopen onze kampeervakanties minder rooskleurig. Mijn man gaat bij het inpakken altijd door zijn rug en jammert daar vervolgens de hele reis over. De kinderen worden wagenziek en als we na het opzetten van de vouwwagen, het opmaken van de bedden en het boodschappen doen eindelijk ons kopje thee willen zetten, blijkt de gastank op. Of iets van gelijke strekking.

Uiteindelijk rijden we meestal uitgeput, met ongelezen boeken en weer een kampeerillusie armer huiswaarts. Hoe deden mijn ouders dat met zes kinderen, vraag ik me op dat moment altijd af. Na twee verschillende caravans en een vouwwagen bleek het ook niet aan het ‘ideale kampeermiddel’ te liggen waar we lang naar gezocht hebben. Dus, conclusie, we gaan tegenwoordig korter, maar luxer weg. Een huisje op een camping bijvoorbeeld, samen met mijn energieke broertje en zijn gezin die daar wél hun tent gaan opzetten.

In half Europa opties

Maar die plannen zie ik nu in het water vallen. Daarop vooruitlopend heb ik geïnformeerd bij een pension in Oostenrijk en een hotelletje op de Waddeneilanden. Mijn broertje vindt mij opportunistisch door in half Europa opties te nemen, zodat ik zeker weet dat ik weg kan. Maar ik heb zóveel zin in een andere omgeving, een andere taal en een tripje, dat ik me over zijn terechte commentaar heen zet.

Mijn man ziet het geregel lijdzaam aan. Meestal maak ik te snel en te veel plannen, die uiteindelijk niet haalbaar blijken en dan ga ik weer hemel en aarde bewegen om alles terug in het oorspronkelijke plan te krijgen. Inmiddels wacht hij het rustig af. Ondertussen ritselt hij een tuintafel bij zijn moeder, waardoor we opeens elke avond in de tuin eten. Mijn man blijft maar benadrukken hoe heerlijk het is dat we vandaag geen vouwwagen hoeven uit te klappen voor we buiten kunnen eten.

Lees hier de eerdere columns van Sofie Govaert

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden