Gehoorschade

Oordoppen zijn hip bij concert in Rotterdamse popzaal V11. ‘Het zijn net oorbellen, zo mooi zijn ze’

Concertbezoekers zijn zich bewust van de risico's van harde muziek voor hun oren tijdens het optreden van een Amerikaanse band in Rotterdam. Beeld Otto Snoek
Concertbezoekers zijn zich bewust van de risico's van harde muziek voor hun oren tijdens het optreden van een Amerikaanse band in Rotterdam.Beeld Otto Snoek

Je bent gek als je geen oordopjes draagt, vinden jonge concertbezoekers in Rotterdam. De zanger van een Amerikaanse band die er optreedt, had daar nooit aan gedacht.

Anton Slotboom

Het oogt geroutineerd, achteloos haast: de manier waarop Edward Smith (19) en Elvan Mellaard (20) allebei tegelijk hun oordopjes tevoorschijn halen, als de eerste klanken van een doordeweeks concert in de Rotterdamse popzaal V11 klinken. Op het podium staat een band uit Los Angeles, Peel Dream Magazine, hun liedjes klinken als dromerige oorwurmen. Zanger Joe Stevens (35) bekent dat hij zelf geen gehoorbescherming draagt. “Nooit echt aan gedacht”, zegt hij vlak voor het eerste nummer begint.

Maar dat geldt niet voor Smith en Mellaard, samen op twee barkrukken achter in het met pakweg 75 bezoekers gevulde zaaltje. Oordopjes? Ja, natuurlijk, altijd. “En onze vrienden gebruiken die ook allemaal. Je bent wel gek als je het niet doet”, zegt Smith, die aan een Rotterdamse muziekacademie studeert. Later wil hij muzikant worden, of producent.

Gehoorbescherming normaal

Afgelopen jaar zagen audiciens een sterke stijging in de verkoop van gehoorbescherming. Vooral jongeren zijn zich meer bewust van de schadelijke gevolgen van harde muziek voor hun gehoor. Dat geldt dus ook voor Smith, die zijn gehoor een kostbaar goed vindt. “Bij concerten is het dragen van gehoorbescherming normaal geworden voor mij. Voor veel van mijn leeftijdsgenoten lijkt dat tegenwoordig ook zo. Alleen in de club is het nog níet heel gewoon. Daar lijkt het of mensen toch meer met andere dingen bezig zijn.”

Dat begrijpt hij dus niet. Juist uren in hard geluid staan is schadelijk, weet hij zelf. “Onze docent heeft goed uitgelegd wat tinnitus is. Hij wist uit eigen ervaring waar hij het over had. En hoe vervelend gehoorschade kan zijn. Mijn muziekleraren hebben die piep gewoon allemaal.”

Dan ben je de lul

Dat, zegt Smiths vriendin, zal haar zeker niet overkomen. Mellaards oordoppen zitten in een mooi doosje, dat meer een hebbeding lijkt dan een noodzakelijk kwaad. Liever wil ze nog duurdere kopen, maar ja: dat kost geld, lastig als je nog jong bent en het leven al zo duur is. “Maar ik wil het wel. Je hoeft je gehoor maar een keer te verpesten en het is raak. Dan ben je de lul.”

Als op het podium het driekoppige bandje uit LA op stoom is – “Straks verkopen we merchandise bij onze stand, kom hallo zeggen!” – haalt ook Kate Frenzen (21) een mooi doosje tevoorschijn. Schaamte? Welnee. “Het zijn net oorbellen, zo mooi zijn deze.”

Frenzen studeert geneeskunde, derdejaars is ze nu. Geen oordoppen in, haar gehoor niet beschermen: het is ook voor haar geen optie, simpelweg omdat ze tijdens haar studie te horen kreeg van haar docenten wat gehoorschade inhoudt, en hoe je het oploopt. “Ik houd van punkrock en ik ga veel naar concerten, een of twee keer per week toch zeker.”

Een piep in het oor

Vaak is het oppassen geblazen, zegt ze. Kleine zaaltjes, hard geluid. Zalen als V11 houden zich aan de wetgeving, maar bezoekers moeten vooral ook zelf verstandig zijn, vindt ze. “Er zijn helaas maar weinig concertzalen waar je de oordoppen gratis krijgt. Meestal moet je ze dan bij de bar kopen, dat is vaak echt duur.” Daar betaal je zo zeven euro voor een paar. Te veel voor een student als zij, lacht ze. Daarom is ze voorbereid.

“Als ik weleens wakker werd met een piep in mijn oor dacht ik altijd: dit blijft toch zeker niet? Ik heb uitgebreid geleerd over de fysiologie van het oor en over de ziektes die je kunt oplopen. Zijn de trilhaarcellen in je oren eenmaal afgestorven, dan is het gewoon gedaan. Dat wil je toch niet?”

Aan het geluid zelf moet niet worden gemorreld, vinden deze concertgangers en ook directeur Minke Weeda van Rotown, dat de meeste concerten organiseert op de V11. Weeda zegt alles te doen aan de bescherming van het gehoor van het publiek. “We houden de geluidsnormen tijdens shows en dansavonden scherp in de gaten.”

Maar betuttelen wil ze vooral niet. Concertbezoek is gewoon veilig, benadrukt ze. Bescherming is beschikbaar. Dat er in de toekomst misschien wel personeel in de zaal bezoekers op hun oren zullen wijzen? “Nee, dat zie ik écht niet gebeuren.”

Lees ook:

Oordopjes tegen harde muziek vliegen over de toonbank: ‘Geen taboe meer’

Hoorspecialisten zien fors meer vraag naar oordopjes die beschermen tegen harde muziek. Experts vinden dat het maximale geluidsniveau naar beneden moet.

Gezondheidsraad vraagt of de muziek wat zachter kan

Muziek moet voortaan tot maximaal 100 decibel worden versterkt. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet, dat bezorgd is om de toenemende gehoorschade onder jongeren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden