Protocollen

Ook voor dieren geldt dit weekend een hitteplan

Beeld ANP

De temperaturen lopen naar verwachting dit weekend hoog op en daarom is vanaf morgen ‘het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen’ van kracht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat dit zeker tot en met dinsdag zal gelden.

Inspecteurs van de NVWA voeren in deze periode extra controles uit om te zien of veehouders zich houden aan de regels voor dierenwelzijn.

Ook worden veetransporteurs extra gecontroleerd. Dieren mogen niet te lang achter elkaar in de vrachtwagen zitten en voldoende drinken krijgen. Zo wordt voorkomen dat zij oververhit raken.

Het plan is opgesteld door bedrijfsleven en overheid. Volgens de afspraken mag vee helemaal niet meer worden vervoerd bij temperaturen boven de 35 graden.

Hitteprotocol

Ook Rijkswaterstaat treft maatregelen wegens de verwachte hitte. Vanaf vanochtend 10.00 uur geldt het zogenoemde ‘hitteprotocol’. Dat betekent dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan direct geholpen worden door een berger.

Rijkswaterstaat zet extra materieel in, zodat gestrande automobilisten snel naar een veilige locatie kunnen worden gebracht, zoals een tankstation of parkeerplaats. Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is dat het 30 graden of warmer wordt. De maatregel geldt tot vanavond 22.00 uur. Het protocol geldt naar verwachting ook de komende dagen nog, maar dit hangt af van hoe het weer zich ontwikkelt.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden op de hitte. Zo wordt onder meer aangeraden voldoende drinkwater mee te nemen, ook omdat de concentratie kan afnemen als gevolg van de hitte. 

Lees ook: 

Hitteplan: let op elkaar, drink genoeg en blijf in de schaduw

Het is heet. Wat moet je doen? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden