Onveilig

Ook ‘veilige’ borstimplantaten zijn onveilig, stellen onderzoekers

  Een borstimplantaat. Al langer is bekend dat siliconen uit borstimplantaten kunnen ‘lekken’ of ‘zweten’. Beeld ANP
Een borstimplantaat. Al langer is bekend dat siliconen uit borstimplantaten kunnen ‘lekken’ of ‘zweten’.Beeld ANP

Borstimplantaten laten bij 87 procent van de vrouwen deeltjes achter op andere plekken in het lichaam, tot in de hersenen aan toe. En in verreweg de meeste gevallen leidt dat tot ontstekingsreacties. Dat blijkt uit de bevindingen van onderzoekers die maandag gepubliceerd zijn in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Jama.

Al langer is bekend dat siliconen uit borstimplantaten kunnen ‘lekken’ of ‘zweten’. In de jaren negentig werden nog vloeibare siliconen gebruikt, tot bekend werd dat vrouwen hier ziek van werden. Als veilig alternatief kwamen er toen ‘vaste siliconen’.

Maar nu blijkt er geen verschil te zijn, en is er een causaal verband met klachten, zowel met de nieuwe als met de oude implantaten, zegt onderzoeker Henry Dijkman, betrokken bij het maandag gepubliceerde onderzoek en verbonden aan de HAN University of Applied Sciences. “Wij laten nu zien: met de nieuwe is het net zo. Hoogstens treden de klachten bij de nieuwe producten later op.”

Borstimplantatenstop

In hun uitzending van maandagavond liet consumentenprogramma Radar zien dat fabrikanten van borstimplantaten de vaste siliconen nog als veilig bestempelen. Dijkman werkte samen met onder meer een mammapatholoog – iemand die zich bezighoudt met het diagnosticeren van borstkanker – van het RadboudUMC. De onderzoekers pleiten voor een borstimplantatenstop. “Het gebruik van siliconen borstimplantaten moet, tot de veiligheid is bewezen, worden stilgelegd.”

Lees ook:

Een omstreden implantaat in je borst. Houden of weghalen?

Zolang er geen Europees keurmerk is, mogen de siliconen borstimplantaten van het merk Allergan in Nederland niet meer worden gebruikt. Dat zorgt voor ophef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden