Cartoonrel

Ook onveilige situatie op school Den Bosch na tonen spotprent

De school in Rotterdam, waarvan een leraar is ondergedoken na bedreigingen na het tonen van een cartoon.  Beeld ANP
De school in Rotterdam, waarvan een leraar is ondergedoken na bedreigingen na het tonen van een cartoon.Beeld ANP

Een leraar maatschappijleer van het Pierson College in Den Bosch voelt zich onveilig als gevolg van onrust rond een lesuur over vrijheid van meningsuiting. Daarin werd een cartoon van Mohammed getoond.

Gisteren werd bekend dat er in Rotterdam een docent is ondergedoken na bedreigingen aan zijn adres, wegens het tonen van een cartoon, in 2015 gemaakt naar aanleiding van de Charlie Hebdo-aanslag. Nu blijkt ook op het Pierson College een docent zich bedreigd te voelen.

Een leerling maakte een foto van een dia die tijdens de les vertoond werd en verspreidde die via social media. Dat leidde volgens de school tot onrust en emotionele reacties bij een aantal leerlingen en ouders, blijkt uit een brief die de school verstuurde aan ouders.

Volgens de school is door verspreiding van uit zijn verband gerukt beeldmateriaal "een onveilige situatie gecreëerd voor de docent en anderen op school", staat in de brief, die in handen is van de lokale omroep DTV.
"Voor de directie en de veiligheidscoördinator was dit reden om externe ondersteuning in te schakelen. Gemeente, calamiteitenteam en politie hebben de school geadviseerd en monitoren deze situatie. Ook de betreffende docent wordt ondersteund vanwege gevoelde onveiligheid.”

"Er is door leerlingen een foto gemaakt van een specifieke dia, die gaat over hoe de democratische rechtsstaat onder druk komt te staan wanneer bepaalde grondrechten met elkaar botsen, zoals vrijheid van meningsuiting, van religie en van betoging. Een van de voorbeelden daarvan betrof een cartoon van de profeet Mohammed", aldus de school. Bij het verspreiden van beelden op social media ontbrak volgens de school de context waarin beelden werden besproken. Buitenstaanders hebben zich vervolgens een oordeel gevormd over de lessituatie, wat leidde tot reacties en emoties, aldus de school.

De school kon donderdagmiddag nog niet direct reageren. Een woordvoerster van de politie kon nog niet zeggen of er aangifte is gedaan.

Lees ook:

‘Het is zoeken naar een rel’

Cartoonist Joep Bertrams verbaast zich over de gevoeligheid rond zijn eigen spotprent over Charlie Hebdo. Die gaf aanleiding tot bedreigingen aan het adres van een docent van het Rotterdamse Emmauscollege. De docent in kwestie is inmiddels ondergedoken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden