Immuniteit

Ook Nederlanders hebben minder antistoffen tegen corona

Onderzoek naar antistoffen bij Sanquin in Amsterdam.Beeld REUTERS

Antistoffen in het bloed blijven niet bij elk covid-19-patiënt aanwezig, blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin. Welke gevolgen heeft dat?

Het aantal Nederlanders met antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed daalt. In de laatste meting had 4,1 procent van de onderzochte Nederlanders nog antistoffen, eerder was dat 5,4 procent, blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin.

Dat antistoffen uit het bloed verdwijnen, is ook in andere landen al geconstateerd. Dat hoeft echter niet te betekenen dat Nederlanders die ziek zijn geweest en nu geen antistoffen meer hebben opnieuw ziek kunnen worden. “Het lichaam bouwt tijdens en na zo’n infectie ook immuungeheugen op”, zegt arts-microbioloog en onderzoeker bij Sanquin Hans Zaaijer. “Dat betekent dat het lichaam bij een nieuwe infectie opnieuw razendsnel antistoffen op kan bouwen. Een virus kan zo alsnog snel opgeruimd worden.”

De daling betekent wel dat Sanquin meer haast heeft met het inzamelen van plasma van genezen covid-19-patiënten. Onderzoekers zamelen dat plasma in om de antistoffen te concentreren en zo een geneesmiddel te maken tegen de nieuwe ziekte. Dat medicijn kan dan ook preventief worden ingezet voor kwetsbare mensen. Sanquin zegt dat het nog altijd de planning is om dat medicijn dit najaar gereed te hebben.

De metingen naar de antistoffen in bloed gaan de komende maanden door. “We willen graag weten of de daling doorzet”, zegt Zaaijer. “En door dit onderzoek zien we ook heel snel of het aantal besmettingen weer stijgt, en zo ja, waar.”

In diverse Europese landen zorgt het virus op dit moment voor lokale clusters van uitbraken. Toeristen kunnen besmet raken en het virus verspreiden. Een Europese, gecoördineerde aanpak is dan ook van ‘vitaal belang', stelt de Europese Commissie. De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas, benadrukte woensdag dat landen niet moeten verslappen en door moeten gaan met testen. Ook pleit zij voor meer gebruik van corona-apps om contacten van besmette personen op te sporen. De commissie stemde woensdag in met een regel die het mogelijk maakt dat apps ook voor vakantiegangers in andere landen werken. 

Lees ook:

Immuun voor het coronavirus als je het gehad hebt? Nee, zo simpel is dat helaas niet

Een nieuwe studie wijst erop dat antistoffen tegen corona snel weer uit het bloed verdwijnen nadat je het virus hebt gehad. En het is niet het eerste onderzoek dat in die richting duidt. Hoe zit het met corona en afweer?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden