Verkeersslachtoffers

Ook met extra maatregelen lijkt halvering van het aantal verkeersslachtoffers ver weg

De uiterwaarden bij Kesteren, Neder-Betuwe, fietsers rijden over de dijk. Foto ANP / Hollandse Hoogte / Rob Voss Beeld ANP / Rob Voss
De uiterwaarden bij Kesteren, Neder-Betuwe, fietsers rijden over de dijk. Foto ANP / Hollandse Hoogte / Rob VossBeeld ANP / Rob Voss
Redactie Trouw

Ook mét extra veiligheidsmaatregelen lijkt een halvering van het aantal verkeersslachtoffers, een ambitie van het kabinet, buiten bereik. Een forse reductie van het aantal slachtoffers is wel haalbaar. Dat concludeert het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) na onderzoek in opdracht van het kabinet.

In reactie op deze uitkomst maakte minister Mark Harbers (infrastructuur) bekend dat het kabinet 50 miljoen euro uittrekt om de veiligheid van fietsers te verbeteren. Die maatregelen zijn cruciaal, blijkt ook uit het onderzoek van het SWOV, omdat bijna 70 procent van de ernstig gewonden en meer dan een derde van de doden in het verkeer een fietser betreft. De verwachting is dat het aantal fietsslachtoffers de komende jaren alleen maar toeneemt, omdat het aantal (oudere) fietsers doorgroeit.

Nederland bungelt onderaan in Europese verkeersveiligheidslijstjes. Buurlanden zoals België en Duitsland presteren duidelijk beter met grote afnames van het aantal verkeersdoden. Uit het onderzoek van het SWOV blijkt dat er een grote onzekerheid zit in de te verwachten slachtoffers, omdat door de coronapandemie de trends veranderden. Maar in iedere berekening is een halvering van het aantal slachtoffers te ambitieus.

Lees ook:
Meeste verkeersdoden in ziekenhuis overlijden door hoofdletsel

Bij verkeersslachtoffers die na een ongeluk in het ziekenhuis overlijden, is hoofdletsel de belangrijkste doodsoorzaak. Bijna de helft zijn fietsers, blijkt uit onderzoek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden