OnderzoekDigibeten

Ook internetlozen moeten organisaties kunnen bereiken, vindt seniorenbond

Een oudere man gebruikt een iPad.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een oudere man gebruikt een iPad.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Steeds meer diensten gaan digitaal. Banken, bedrijven en overheid lijken internetlozen te vergeten. Zo wordt zelfredzaamheid steeds moeilijker.

Sybilla Claus

Het wordt steeds moeilijker een mens aan de telefoon te krijgen. Negen van de tien internetloze (91 procent) en de helft (46 procent) van de online senioren zijn het zat dat ze meer en meer verplicht worden om van alles via internet te doen. Dat meldt seniorenorganisatie KBO-PCOB, die er onderzoek naar deed onder ruim 3700 ouderen.

“Bedrijven en overheden moeten een alternatief blijven bieden. Want nu maken zij de drempels voor zelfredzaamheid steeds hoger”, constateert woordvoerder Sven Stijnman. “Vroeger liep je even naar de bank, of belde je het ziekenhuis.” Nu zijn er amper bankfilialen en openbare pinautomaten over, en verdwaal je in keuzemenu’s aan de telefoon. “Bewaar het ouderwetse contact. Want er blijft een groep die niet kan aanhaken.”

Drempels voor zelfredzaamheid steeds hoger

KBO-PCOB roept specifiek banken op om op een veilige plek een loket te openen, zoals een gemeentehuis, bibliotheek of boekhandel. Daar kan een vertrouwd gezicht klanten helpen. Internetlozen zijn trouwens niet alleen senioren, maar ook bijvoorbeeld licht verstandelijk gehandicapten en analfabeten. Volgens de overheid zijn 2,5 miljoen Nederlanders digibeet. Blijf voor hen digi-aardig, zo bepleit KBO-PCOB.

Als voorbeeld van digi-onaardigheid noemt Stijnman de corona-app, die alleen met een vrij nieuwe, dure smartphone te installeren is. “Mijn ouders krijgen de oude spullen van mijn broer. Dat is prima voor hen, maar niet altijd geschikt om mee te gaan in het hier en nu.”

Eerder onderzocht KBO-PCOB internetgebruik onder senioren. Het bleek toen dat veertig procent van de 75-plussers internet niet gebruiken omdat ze het te lastig vinden. “Mijn man heeft het altijd gedaan”, zei een weduwe tegen de woordvoerder. Veel oudere vrouwen moeten rondkomen van alleen AOW. Zij hebben geen DigiD nodig omdat ze geen aangifte hoeven te doen. “En er is onder ouderen de angst dat je geld ineens weg is, als je fout klikt”, aldus Stijnman.

Ruim helft offline senioren zegt nooit te gaan internetten

Senioren die geen internet gebruiken, laten in de meeste gevallen weten dat ze dat te moeilijk en te ingewikkeld vinden. Andere veelgenoemde redenen zijn de onveiligheid van internet, de te hoge leeftijd of het ontbreken van geschikte apparatuur. Een kleine groep (16 procent) zal online gaan als ze een cursus krijgen. Maar bijna de helft (48 procent) van de offline senioren zegt nooit te zullen internetten.

Ruim de helft (53 procent) van de senioren die niet online zijn, is weleens in de problemen gekomen doordat ze geen internet hebben. Dan waren ze bijvoorbeeld op zoek naar informatie, wilden bankzaken, belastingaangifte of betalingen doen, of afspraken maken met overheden of zorgverleners.

De meeste senioren die wel van het wereldwijde web gebruik maken, doen dat vrijwel dagelijks (90 procent). Gemiddeld zijn senioren 2,5 uur per dag online. Het liefst maken ze dan gebruik van een tablet (28 procent), gevolgd door een desktop (25 procent), laptop (24 procent) en smartphone (21 procent). Het meest gebruikt men internet voor e-mailen. Verder voor internetbankieren, (nieuws)informatie opzoeken, contact onderhouden met familie en vrienden, gebruik maken van overheidsdiensten zoals de Belastingdienst, en het versturen en bekijken van foto’s. Internet wordt door ouderen nauwelijks gebruikt om dagelijkse boodschappen te bestellen en voor domotica – het besturen van je huis, zoals het aanzetten van de verwarming of het meten van gas- en elektriciteitsgebruik.

Lees ook:

Langer doorwerken raakt vooral de laagopgeleide AOW’er

Hoe vergaat het de mensen die voor het eerst moet doorwerken tot 66 jaar en vier maanden? Voor laag opgeleiden is die regeling nadelig. Ze zijn eerder begonnen en gemiddeld ongezonder. Wat voor een ‘oude dag’ blijft er straks over?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden