UpdatesCoronavirus

Ook huisartsen krijgen met prioriteit coronavaccin

null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency
Redactie Trouw

Dit is het coronaliveblog van zondag 3 januari. Hier leest u de updates van gisteren. Onze belangrijkste artikelen over de pandemie – waaronder actuele cijfers – vindt u hier.

Live
 1. 20:37 3-1-2021

  Twee mensen overleden na besmetting bij opname online kerkdienst

  Tijdens de opnames van een online kerkdienst voor de Protestantse Gemeente in Biddinghuizen (Flevoland) zijn in december zeker tien personen besmet geraakt met het coronavirus. Twee mensen zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van het virus.

  Volgens Jan Klopman, de voorzitter van de kerkenraad, bleek na de opnames in kerk De Voorhof dat één aanwezige was besmet met corona. "Daarna zijn tien gemeenteleden ziek geworden, ik zelf ook", zegt hij tegen Omroep Flevoland. Klopman zegt dat iedereen zich verslagen voelt dat een avondje opnemen voor de kerk zo'n impact heeft.

  De dienst werd op 15 december opgenomen omdat de kerk had besloten vanwege de lockdown zeker tot en met 17 januari alleen nog online diensten te houden. Volgens Klopman zijn bij de opnames alle coronamaatregelen gevolgd. Het was ook niet de eerste keer dat een dienst werd opgenomen.

  De Protestantse Gemeente blijft voorlopig online diensten aanbieden maar er zullen nog minder mensen bij de opnamen aanwezig zijn.

  (ANP / Trouw) 

 2. 18:26 3-1-2021

  GGD'en starten eerder met vaccineren zorgmedewerkers

  De GGD'en beginnen eerder met het vaccineren van zorgmedewerkers. In heel Nederland kunnen vanaf 15 januari vaccinaties worden gehaald. Dat is drie dagen eerder dan gepland. "Vanaf het begin was ons uitgangspunt: zo snel mogelijk zorgvuldig starten. Iedereen werkte tijdens de feestdagen keihard door en we kunnen gelukkig nu verantwoord vervroegen", aldus André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland, de koepel van alle GGD'en.

  De eerste vaccinaties beginnen gewoon volgens planning 8 januari in de regio's Rotterdam, Utrecht en Hart voor Brabant. In Amsterdam, Drenthe en Haaglanden volgen op 11 januari, ook dat is eerder dan gepland.

  Maandag 4 januari zet GGD GHOR tweeduizend mensen in om afspraken in te plannen. 

  (ANP)

 3. 17:39 3-1-2021

  Ook huisartsen worden met prioriteit gevaccineerd

  Ook huisartsen zullen met prioriteit een vaccinatie krijgen tegen het coronavirus. Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging bekendgemaakt na overleg met het ministerie van VWS. Volgens de LHV gaat de vaccinatie op zo kort mogelijke termijn gebeuren. De precieze uitwerking volgt nog.

  "We hebben vandaag een duidelijke afspraak gemaakt met VWS: iedereen die een rol heeft in de huisartsenspoedzorg maakt onderdeel uit van de keten acute zorg en gaat zo snel mogelijk gevaccineerd worden", aldus Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV.

  Zaterdag liet het ministerie van VWS weten dat het zorgpersoneel dat werkt in de acute zorg op korte termijn zal worden gevaccineerd. In de eerste berichten daarover werden de huisartsen niet expliciet genoemd. VWS en LHV hebben daarom overleg gevoerd over het moment van vaccineren van de huisartsen.

  LHV en VWS hadden al eerder afgesproken dat alle huisartsen en hun medewerkers die patiënten gaan vaccineren, vóórdat ze starten met vaccineren zelf ook de mogelijkheid krijgen om gevaccineerd te worden. Dat gebeurt dan met het Moderna-vaccin. Dit vaccin wordt nog deze maand verwacht. Beide partijen hebben zondag afgesproken dat als het vaccin van Moderna in januari niet beschikbaar komt, er een andere oplossing wordt gezocht voor snelle vaccinatie van huisartsen werkzaam in de 24-uurs huisartsenspoedzorg. Of deze alternatieve oplossing nodig is, wordt op 15 januari nader beoordeeld.

  Huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers vormen de eerste groep die in aanmerking komt voor vaccinatie met het Moderna-vaccin. Dit is het vaccin dat de huisartsen vervolgens zelf gaan inzetten om (samen met instellingsartsen) bewoners van verpleeghuizen in te enten. Mogelijk wordt er deze week al besloten over toelating van Moderna, waarna het vaccineren van huisartsen - afhankelijk van het moment van levering - naar verwachting eind januari kan starten, aldus de LHV.

  (ANP)

 4. 17:38 3-1-2021

  Testplicht voor reizigers krijgt stevigere wettelijke basis

  Het kabinet blijft erbij dat mensen die naar Nederland reizen vanuit een gebied met een hoog risico op besmetting met het coronavirus, een negatieve PCR-testuitslag moeten kunnen tonen. Gezien het belang voor de volksgezondheid krijgt die eis een stevigere wettelijke basis.

  Vervoersmaatschappijen mogen sinds vorige week alleen reizigers uit risicogebieden meenemen naar Nederland met een negatieve testuitslag. Die bepaling doorstond een eerste toets bij de rechter evenwel niet. In een kort geding werd de overheid in het ongelijk gesteld. Het kabinet liet al weten tegen die uitspraak in beroep te gaan.

  Daarnaast is besloten de testplicht op te nemen in een ministeriële regeling onder de tijdelijke coronawet. Het kabinet werkt ook nog aan een wijziging van de Wet publieke gezondheid, "om iedere discussie over de juridische grondslag voor zover nodig te beslechten".

  Het kabinet benadrukt dat de situatie rond het coronavirus in Nederland nog altijd zeer ernstig is. Bovendien is het zaak gemuteerde virussen, zoals de Britse coronavariant die een stuk besmettelijker lijkt te zijn, buiten de deur te houden.

  Voor de hele wereld geldt onverminderd dat alle niet-noodzakelijke reizen, bijvoorbeeld vakanties of familiebezoek, met klem worden ontraden. Wie toch naar een risicogebied reist, wordt dringend opgeroepen bij terugkeer tien dagen thuis in quarantaine te gaan.

  (ANP)

 5. 15:44 3-1-2021

  RIVM: 7438 nieuwe besmettingen, ziekenhuiscijfers vrijwel gelijk

  Het afgelopen etmaal zijn er 7438 nieuwe coronagevallen gemeld bij de GGD's. Dat is een daling met bijna 1200 ten opzichte van een dag eerder, zo meldt het RIVM.

  In 24 uur tijd stierven 47 patiënten aan de gevolgen van het coronavirus. Zaterdag waren dat er 38, vrijdag, op de eerste dag van het nieuwe jaar, 98. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms overigens pas na een tijdje doorgegeven.

  Het besmettingsaantal ligt een stuk lager dan het gemiddelde van de afgelopen week, toen er gemiddeld per dag 8341 mensen positief getest werden. Of het gaat om een structurele afname van het aantal besmette mensen, of dat mensen zich vanwege de feestdagen minder snel hebben laten testen, moet dinsdag blijken als het RIVM met uitgebreidere cijfers komt.

  In de ziekenhuizen bleef de bezetting vrijwel gelijk: er liggen nu 2710 mensen met corona in het ziekenhuis, zeven meer dan gisteren. Daarnaast liggen er 704 op de intensive care, tegen 698 gisteren, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  (ANP / Trouw)

 6. 14:43 3-1-2021

  Franse regering belooft hoger tempo vaccinatiecampagne

  Na kritiek op het tempo van de Franse inentingscampagne tegen het coronavirus, heeft een regeringswoordvoerder zondag beloofd dat het tempo wordt opgeschroefd.

  "We breiden de middelen uit om de vaccins naar verzorgingshuizen te brengen", aldus de regeringswoordvoerder in Le Parisien. Dit weekend is begonnen met het inenten van medisch personeel en verplegers van boven de vijftig jaar. Maandag komt meer informatie naar buiten over de voortgang van de Franse inentingscampagne. Tot dusver is niet bekendgemaakt hoeveel personen al zijn gevaccineerd. Franse media spreken van slechts enkele honderden.

  De Franse president Emmanuel Macron ging in zijn nieuwjaarstoespraak in op de kritiek over de vaccinatiecampagne. Hij zei niet te zullen toestaan dat er om onnodige redenen een niet te rechtvaardigen vertraging optreedt in het vaccineren.

  Frankrijk is met ongeveer 2,6 miljoen besmettingen en bijna 65.000 doden als gevolg van Covid-19 een van de hardst getroffen landen in Europa.

  (ANP) 

 7. 14:33 3-1-2021

  Paus veroordeelt lockdownontvluchters

  Paus Franciscus heeft zich na zijn wekelijkse zegen uitgelaten over mensen die op vakantie gaan om de lockdown in eigen land te ontvluchten. Volgens de paus zouden ze zich meer bewust moeten zijn van het lijden van anderen.

  De paus deed een oproep tot meer naastenliefde. "We weten niet wat 2021 gaat brengen, maar wat we allemaal kunnen doen is wat meer moeite te doen om voor elkaar te zorgen. Er is de verleiding om alleen op onze eigen belangen te dienen."

  "Ze denken niet aan de mensen die thuiszitten, aan de zieken of aan de problemen van mensen die hard zijn geraakt door de lockdown. Ze denken alleen maar aan plezier maken en dat heeft me bedroefd."

  (Trouw)

 8. 13:50 3-1-2021

  Hongarije toch niet zo enthousiast over Russisch vaccin

  EU-lidstaat Hongarije ziet waarschijnlijk toch af van het gebruik van het Russische coronavaccin omdat het op te kleine schaal wordt geproduceerd. Dat zei premier Viktor Orbán, die ook kritiek uitte op de wijze waarop de EU vaccins aanschaft.

  "We weten dat het Russische vaccin goed is, maar er is niet genoeg van en daar komt waarschijnlijk ook geen verandering in omdat de productiecapaciteit beperkt is", zei Orbán. Hij ligt regelmatig in de clinch met Brussel en had experts naar Rusland en China gestuurd om de ontwikkeling van vaccins in die landen te volgen. Hongarije kreeg eind vorig jaar nog duizenden doses van het Russische Spoetnik V-vaccin aangeleverd.

  Orbán noemde het Chinese vaccin zondag veelbelovender dan het Russische middel. "Het lijkt sneller beschikbaar te zijn en in grotere hoeveelheden", concludeerde hij op de Hongaarse radio. "Idealiter zal je zelf kunnen kiezen of je gevaccineerd wil worden met een vaccin uit het westen of een Chinees vaccin."

  Hongarije begon vorige maand al inwoners te vaccineren met het enige middel dat tot dusver is goedgekeurd door de EU, het vaccin van Pfizer en BioNTech. Orbán benadrukte zondag dat hij niet te spreken is over het tempo waarin de EU vaccins regelt voor lidstaten.

  (ANP) 

 9. 13:09 3-1-2021

  Duitsland gaat lockdown waarschijnlijk verlengen

  De landelijke lockdown in Duitsland wordt waarschijnlijk verlengd tot na 10 januari. Het coronavirus grijpt volgens Duitse topfunctionarissen nog steeds te snel om zich heen.

  Dinsdag overlegt bondskanselier Angela Merkel met regionale bestuurders, die volgens Duitse media zaterdag al zouden hebben ingestemd met verlenging. Er zou nog wel onenigheid zijn geweest over hoelang die precies moet duren.

  De huidige, strengere lockdown is sinds medio december van kracht. De Duitse autoriteiten besloten het coronabeleid aan te scherpen in de aanloop naar de feestdagen. Veel meer bedrijven moesten daardoor de deuren sluiten en ook scholen moesten dicht.

  Ondanks die maatregelen wordt nog steeds op dagelijkse basis melding gemaakt van de dood van honderden coronapatiënten. Het dagelijkse dodental piekte op 30 december, toen 1129 sterfgevallen werden geregistreerd. Het was de eerste keer dat het dagelijkse dodental boven de 1000 uitkwam.

  (ANP)

 10. 11:37 3-1-2021

  Vrijwel alle internisten willen zich vaccineren

   Vrijwel alle internisten twijfelen niet of zij zich laten vaccineren. Dat tekent hun vertrouwen in het vaccin. Dat heeft de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) laten weten.

  De NIV deed onderzoek onder ruim 2000 internisten en van hen gaf 97 procent aan zich direct te laten vaccineren als zij aan de beurt zijn. "Het feit dat zo'n hoog percentage van de internisten niet twijfelt om gevaccineerd te worden, is een belangrijk signaal over het vertrouwen in het vaccin", zegt directeur Samara de Jong-Jaber van de vereniging.

  Internisten vallen onder het acutezorgpersoneel waarvan het kabinet zaterdag zei dat ook die groep zo snel mogelijk wordt gevaccineerd. "Daar zijn we heel blij mee", aldus de directeur. "We behandelen patiënten op de SEH's (spoedeisende hulp), op de verpleegafdelingen en op de intensive care en het is belangrijk dat we dat kunnen blijven doen." Vervroegde vaccinatie helpt daarbij.

  De Jong-Jaber zegt te begrijpen dat ook huisartsen hebben gevraagd om versnelde vaccinaties voor hun groep. De artsen, verenigd in de Landelijke Huisartsen Vereniging, hopen daar zondag meer over te weten te komen.

  (ANP)

 11. 10:50 3-1-2021

  België meldt fors dalende cijfers tussen kerst en oudjaar


  In België werden er tussen 24 en 30 december per dag gemiddeld 1.601 nieuwe besmettingen gemeld - 31 procent minder dan de week ervoor. Wel meldt VRT Nieuws dat er tijdens die periode 30 procent minder testen afgenomen. 

  Ook in de ziekenhuizen zet de dalende trend zich voort: van 27 december tot 2 januari werden elke dag gemiddeld 148 patiënten in het ziekenhuis opgenomen.In totaal liggen er in België nu 2.125 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 480 op de intensive care. Ook het gemiddelde aantal overlijdens blijft wel fors dalen. In de week van 24 tot en met 30 december overleden elke dag gemiddeld 69 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, 2222 procent minder dan de week ervoor. 

  (Trouw/VRT)

 12. 10:43 3-1-2021

  Verenigd Koninkrijk gaat vaccinatiecampagne flink opvoeren

  In het Verenigd Koninkrijk wordt het inenten van inwoners tegen het coronavirus volgende week verder opgevoerd. Dan wordt een tweede coronavaccin in gebruik genomen en openen dan honderden nieuwe locaties de deuren waar mensen terecht kunnen om ingeënt te worden, meldt gezondheidsdienst NHS zondag. Er zijn op dit moment al zo'n zevenhonderd vaccinatieposten.

  Het inenten met het nieuwe coronavaccin van Oxford en AstraZeneca begint maandag relatief kleinschalig in ziekenhuizen. Later in de week wordt het vaccin dan op grote schaal verstrekt aan honderden vaccinatieposten die worden aangestuurd door huisartsen, meldt de gezondheidsdienst.

  Het Verenigd Koninkrijk begon vorige maand als eerste land burgers in te enten met het Pfizer-vaccin, dat inmiddels ook is goedgekeurd in de EU. De NHS zegt met de uitrol van het middel van AstraZeneca weer een wereldprimeur te pakken te hebben. "De NHS wordt de eerste gezondheidsdienst in de wereld waar die levensreddende prik wordt verstrekt."

  NHS-topman Simon Stevens noemde de uitrol van het tweede vaccin een "grote mijlpaal in de strijd van de mensheid tegen het coronavirus". Ook ziekenhuizen reageren positief. Een ziekenhuisbestuurder zegt tegen The Telegraph dat het nieuwe vaccin makkelijker te gebruiken is dan het middel van Pfizer, dat op extreem lage temperaturen moet worden opgeslagen.

  (ANP)

 13. 10:42 3-1-2021

  Huisartsen in overleg over vaccinatievoorrang

  Huisartsen zijn verbaasd dat zij niet zijn opgenomen in de vaccinatievoorrang voor ziekenhuispersoneel zoals die gisteren bekend werd gemaakt. De Landelijke Huisartsen Vereniging zegt hierover in overleg te zijn met het ministerie voor Volksgezondheid, en hoopt vandaag een vaccinatiedatum voor huisartsen - die volgens de LHV 'ook een belangrijke rol spelen in de spoedzorg' - te kunnen melden. 

  (Trouw)

 14. 10:38 3-1-2021

  Oud-CNN-presentator Larry King (87) in ziekenhuis met corona

  CNN meldt dat Larry King, decennialang één van de bekendste presentatoren van de Amerikaanse nieuwszender, is opgenomen in het ziekenhuis van Los Angeles met corona. De inmiddels 87-jarige King, met zijn kenmerkende bretels, interviewde voor zijn programma Larry King Live vanaf de jaren tachtig talloze beroemdheden.

  REUTERS

  (Trouw)

 15. 07:58 3-1-2021

  Saudi-Arabië heropent de grenzen

  Saudi-Arabië heft zondag het inreisverbod op dat was ingesteld vanwege de nieuwe coronavirusvariant. Het internationale vliegverkeer wordt hervat en ook via land en zee kan dan weer naar het koninkrijk worden gereisd, berichten Saudische media.

  Saudi-Arabië sloot de grenzen eind december. Toen namen tientallen landen, waaronder Nederland, maatregelen om de nieuwe, extra besmettelijke coronavariant buiten de deur te houden. Die was opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. Veel landen besloten het vliegverkeer met dat land te staken, maar de Saudische maatregelen gingen verder. Dat land ging grotendeels op slot.

  De Saudische autoriteiten hebben nu aangekondigd dat de maatregelen op zondagochtend worden versoepeld. Reizigers uit risicolanden als het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika krijgen wel te maken met beperkingen. Zij moeten eerst 14 dagen doorbrengen in een ander land voordat ze naar Saudi-Arabië mogen. Ook moeten ze negatief zijn getest op het coronavirus.

 16. 07:17 3-1-2021

  Iets minder coronabesmettingen en sterfgevallen in Duitsland

  De Duitse autoriteiten hebben 10.315 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. In 24 uur tijd zijn ook 312 sterfgevallen gemeld, meldt het Robert Koch Instituut (RKI) zondag.

  De nieuwe cijfers van het RKI zijn iets lager dan die van een dag eerder. Toen waren er 12.690 nieuwe besmettingen en waren 336 sterfgevallen vastgesteld.

  In totaal zijn in Duitsland 34.272 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Er zijn ruim 1,7 miljoen coronagevallen geregistreerd.

 17. 05:27 3-1-2021

  Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Verenigde Staten

  De Verenigde Staten hebben zaterdag een recordaantal nieuwe besmettingen genoteerd. In één dag werden volgens het Covid Tracking Project meer dan 275.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld.

  De VS zijn wereldwijd het hardst getroffen door het coronavirus. Meer dan 20 miljoen mensen zijn besmet geraakt en volgens de Johns Hopkins Universiteit zijn ongeveer 350.000 mensen in de VS overleden aan de gevolgen van Covid-19. De universiteit in Baltimore noteerde ook een toename van ruim 270.000 nieuwe gevallen. Het hoogste aantal dat hiervoor op één dag was vastgesteld was iets minder dan 250.000 nieuwe besmettingen op 18 december vorig jaar.

  In de afgelopen weken nam het aantal besmettingen weer fors toe in de VS. De Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci waarschuwde kort na de kerstdagen al dat het ergste van de pandemie waarschijnlijk nog moet komen, doordat het virus door de reisbewegingen rond de feestdagen verder is verspreid.

  Het Amerikaanse Covid Tracking Project noteerde voor 2 januari 275.897 nieuwe besmettingen, maar wees er tegelijkertijd op dat de gegevens door late meldingen vanwege de vakantiedagen kunnen afwijken. Volgens de gegevens zijn er 2.367 nieuwe coronadoden en liggen er ruim 123.000 mensen in de VS in het ziekenhuis. (ANP)

 18. 23:50 2-1-2021

  GGD Zuid-Holland Zuid start eerder met vaccineren

  De GGD Zuid-Holland Zuid start een paar dagen eerder met het vaccineren van zorgpersoneel in de sporthal Deetos in Dordrecht. Volgens de GGDZHZ verloopt de voorbereiding zo voorspoedig dat besloten is om op 15 januari in plaats van 18 januari te beginnen.

  De GGDZHZ is een van de 25 priklocaties waar zorgmedewerkers kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Zaterdag werd bekendgemaakt dat mensen die in de acute zorg werken zo snel mogelijk worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook om bijvoorbeeld ambulancepersoneel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden