Forum voor Democratie

Ook fractieleider Gelderland stapt op bij FvD om 5-mei-poster

Thierry Baudet van Forum voor Democratie ziet de afgelopen dagen weer partijleden vertrekken.  Beeld ANP
Thierry Baudet van Forum voor Democratie ziet de afgelopen dagen weer partijleden vertrekken.Beeld ANP

Daags na het opstappen van drie Kamerleden zegt ook Arjan de Kok, fractieleider van Forum voor Democratie (FVD) in de Provinciale Staten van Gelderland, weg te gaan bij de partij van Thierry Baudet.

De Kok laat op Twitter weten dat hij het niet eens is met de poster van FVD over Bevrijdingsdag. Op het affiche wordt een vergelijking getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen.

Ook in de inhoud van een essay van Baudet, waarin de FVD-leider de poster en het nut van het veroorzaken van ophef verdedigt, kan De Kok zich niet vinden. Het essay en de poster hebben de Gelderse politicus doen beseffen “dat Forum voor Democratie niet meer de partij is waar ik mij vierenhalf jaar geleden met hart en ziel voor ben gaan inzetten”.

“Mijn Gelderse Statenfractie is van mijn beweegredenen op de hoogte. Ik zal mij als onafhankelijk Statenlid blijven inzetten voor de belangen van de Gelderlanders en Gelderse ondernemers”, twitterde De Kok.

De Kok is het vierde Forum-lid dat zich in de Staten van Gelderland afscheidt van de partij. Van de acht zetels zijn er nog vier over, alle vier opgestapte leden zijn onafhankelijk verder gegaan. Tegenover Omroep Gelderland laat De Kok weten het nog te vroeg te vinden om te bedenken of de ex-Forummers een eigen fractie zullen vormen.

Donderdag maakte Tweede Kamerlid Wybren van Haga bekend dat hij zich met twee andere Kamerleden afsplitst van de fractie van FVD. Van Haga wil niet zoals Baudet taboes doorbreken in de politiek. De poster van FVD over 5 mei is voor Van Haga een voorbeeld van zo’n taboe.

Lees ook:

Het was iedere keer Baudet zelf die de scheuringen inleidde

Iedere keer leiden provocaties van partijleider Thierry Baudet ertoe dat leden van Forum voor Democratie vertrekken. Donderdag vertrokken de nummers 2, 3 en 4 van de kieslijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden