Tolk

Ook de verkiezingsdebatten krijgen een gebarentolk

Gebarentolk Irma Sluis. Beeld ANP
Gebarentolk Irma Sluis.Beeld ANP

Een van de weinige goede dingen die de coronacrisis Nederland heeft gebracht, is de emancipatie van de doventolk.

Minister Arie Slob (onderwijs en media) heeft deze week getwitterd dat de NPO op 16 maart tolken zal inzetten bij de laatste debatten voor de Tweede Kamerkiezingen. Ook het slotdebat bij het Jeugdjournaal, twee dagen eerder, wordt beter te volgen voor slechthorenden. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn hier ook afspraken over gemaakt met RTL.

NPO-bestuurder Martijn van Dam zegt dat bij de omroep al langer bijna alle programma’s ondertiteld zijn voor slechthorenden. “Voor de groep Nederlanders die de geschreven ondertiteling minder goed kan volgen, heeft de NPO afgelopen jaar de gebarentolken al vaker ingezet, zoals bij het NOS Journaal van 20.00 uur.”

De NPO wil vanaf 1 maart ook een gebarentolk inzetten bij de dagelijkse uitzending van het Jeugdjournaal. De Haagse erkenning voor gebarentolken groeit. Vorig jaar werd een wet aangenomen die de Nederlandse Gebarentaal officieel erkent als taal. Bij de behandeling in de Tweede Kamer sprak voorzitter Khadija Arib het ­publiek toe in gebarentaal.

Wie als gebarentolk zal optreden bij de debatten is nog niet bekend. Met name Irma Sluis vergaarde landelijke bekendheid bij de coronapersconferenties. Het is te hopen dat er voor de debatten voldoende tolken klaarstaan. Na verloop van tijd kreeg Sluis hulp van collega’s, omdat een uur lang tolken zeer intensief is. Als dat al geldt voor het overbrengen van de boodschap van twee ministers, dan geldt dat zeker voor het vertalen van het gekibbel van een handvol lijsttrekkers.

Lees ook:

Is gebarentaal leren erg moeilijk?

Er is nog een alternatief: Nederlands praten en spraakondersteunende gebaren maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden