ReportageVerkeersveiligheid
Ook de ‘racebaan’ van Tilburg moet eraan geloven
Een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in de bebouwde kom voorkomt ongelukken. Voor Tilburg de hoogste tijd om ook de ‘volslagen dwaze’ cityring aan te pakken.
Rond het centrum van Tilburg ligt sinds 2011 een asfaltstrook met twee rijbanen. Ongeveer 20.000 auto’s rijden dagelijks over deze zogeheten cityring, vlak langs het voetgangersgedeelte met winkels en restaurants in de stad. De maximumsnelheid is 50 kilometer per uur, maar veel mensen rijden een stuk harder.
“Volslagen dwaas”, typeert Mario de Kort (80) de situatie op deze weg. Hij heeft een kroeg pal naast de cityring en woont al sinds 1981 op deze plek. “Het is hier buiten een racebaan”, zegt De Kort, aan de bar vol flessen en spiegels. “Ondoenlijk voor de honderden voetgangers die dagelijks oversteken.”
De ‘racebaan’ van Tilburg
De Kort wordt regelmatig onderbroken door het geluid van een scheurende auto. Motorfietsen met knetteren voorbij. Als het verkeer optrekt bij het stoplicht is het even stil en leeg. Uitlaatgassen blijven boven de straat hangen tot de volgende golf auto’s voorbij komt.
De weg is voor lokale politici een probleem. Niet alleen moeten ze die iedere keer oversteken als ze naar het stadhuis gaan; de weg is ronduit onveilig. “Maar een stad is niet zomaar verbouwd”, zegt Rik Grashoff, wethouder mobiliteit in Tilburg. In de stad geldt op de meeste wegen inmiddels een maximum van 30 kilometer per uur. Tilburg loopt voor op steden als Rotterdam en Amsterdam en ziet goede resultaten. Er zijn minder ongelukken.
Dit jaar gaat ook de snelheid op de cityring omlaag naar 30. “Stap voor stap”, zegt Grashoff. “Een transformatie is alleen betaalbaar als wegen toch al open moeten, voor netwerkkabels of gasleidingen bijvoorbeeld.” Als een verbouwing op deze manier wordt uitgevoerd, kost die volgens de gemeente ongeveer 40.000 euro per 100 meter.
Er rijden nu te veel auto's over de cityring die niet in de binnenstad hoeven te zijn. Bij een lagere snelheid komen er minder auto‘s. Maar zonder grote ingrepen is het in Tilburg de vraag of automobilisten zich ook braaf aan 30 kilometer per uur houden. “Handhaven op snelheid is onmisbaar”, zegt Grashoff. “Maar flitsen bij 30 mag niet van het OM, en de politie is te druk om regelmatig met een laserpistool aan de slag te gaan.”
Bereikbaarheid winkels
Minder auto‘s over de cityring is voor de wethouder goed nieuws, maar winkeliers zijn gedeeltelijk afhankelijk van het verkeer. Marcel Kattestaart heeft een wijnwinkel aan de ring en hij ziet ook veel auto’s hard voorbijscheuren en bestuurders die ‘een beetje interessant doen’. “Maar de winkel is wel goed bereikbaar zo”, zegt Kattenstaart. “En veel klanten komen van buiten het centrum.” Net als de rest van de Tilburgse winkeliersvereniging is Kattestaart wel voor een snelheidsverlaging. “Er moeten minder auto’s naar de binnenstad komen. En zolang de parkeergarage hiernaast blijft bestaan weten de mensen ons waarschijnlijk wel te vinden.”
Aan de bar van zijn kroeg foetert Mario de Kort ondertussen verder op de cityring. Elk groen stoplicht zorgt buiten voor brullende motoren. “Gewoonweg knots. En waarom niet handhaven?”, zegt De Kort. “De politiek en de wet zijn er toch voor de burgers? Nu kunnen we niets doen voor de veiligheid door regeltjes en meerjarenplannen. Voorlopig geen einde aan de dwazernij en machogedrag in de auto dus.”
Lees ook:
Veiliger fietsen in de stad kan alleen met minder auto’s. ‘We moeten anders kijken naar de binnenstad’
Wat moet er gebeuren om een eind te maken aan de 80.000 fietsongevallen per jaar? Ruimte maken voor fietsers, bepleit vervoerskundige Hans Voerknecht.