Atoomenergie

Ook de nieuwe kerncentrales moeten in Borssele verrijzen

De kerncentrale bij Borssele. Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
De kerncentrale bij Borssele.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Uiterlijk in 2035 moeten er twee nieuwe kerncentrales in Borssele staan, vindt het kabinet. De oude centrale daar moet langer openblijven.

Niels Markus

Als het aan het kabinet ligt, komen de twee nieuwe kerncentrales in Borssele te staan. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. In de Zeeuwse plaats staat ook de enige kerncentrale die nu in Nederland in bedrijf is.

Het kabinet kiest voor Borssele omdat daar al infrastructuur aanwezig is voor kerncentrales. Ook is er de ruimte voor nieuwe installaties. Eerder liet de gemeente Rotterdam weten open te staan voor de bouw van een kerncentrale op de Maasvlakte. Ook de Groningse Eemshaven kwam in aanmerking. Het kabinet gaat wel onderzoeken of er onder de lokale bevolking draagvlak is voor nog twee nucleaire installaties.

Het kabinet is bereid extra te investeren in de nieuwe centrales. Dat geld moet komen uit het klimaatfonds van 35 miljard euro. In het coalitieakkoord is al 5 miljard euro uitgetrokken om alles in gereedheid te brengen voor de bouw. Maar daar wil het kabinet dus nog een bedrag bovenop doen. Wel moet het grootste deel van de investering van marktpartijen komen. Het is onbekend of zich inmiddels al investeerders hebben gemeld bij het kabinet.

Kleine centrales

Tussen 2025 en 2028 wil het kabinet de bouwvergunningen gaan uitgeven aan geïnteresseerde partijen. De bouw van de centrales moet in 2028 beginnen en in 2035 moeten de centrales voltooid zijn. Volgens RTL Nieuws gaat het kabinet ook onderzoek doen naar de bouw van kleinere kerncentrales, een techniek die nog in de kinderschoenen staat.

Ook wil de regering de huidige centrale in Borssele langer openhouden. Die zou oorspronkelijk in december 2033 dicht moeten gaan, maar het kabinet gaat de komende tijd in gesprek met de eigenaren van de centrale om te kijken of de energieopwekker langer in bedrijf kan blijven.

In de Tweede Kamer is er een ruime meerderheid voor de bouw van kerncentrales. Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie zijn voor, net als de rechtse oppositie en Volt. D66 is niet mordicus tegen.

Lees ook:

De kerncentrale van de toekomst hoeft geen joekel te zijn

Nieuwe kerncentrales in Nederland hoeven geen kolossale bouwwerken te worden. Over een jaar of tien is de bouw van ‘mini-kernreactoren’ denkbaar, aldus een advies aan minister Jetten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden