Rechtszaak

Ook Amsterdam mag studenten niet zomaar uitsluiten van energietoeslag

Studenten protesteren op de Grote Markt van Groningen voor de energietoeslag. Zij willen aanspraak kunnen maken op de eenmalige energiecompensatie van het kabinet. Beeld ANP /  ANP
Studenten protesteren op de Grote Markt van Groningen voor de energietoeslag. Zij willen aanspraak kunnen maken op de eenmalige energiecompensatie van het kabinet.Beeld ANP / ANP

Wéér heeft een student een juridische slag van de gemeente gewonnen. Net als Nijmegen mag ook Amsterdam studenten niet zomaar uitsluiten van de eenmalige energietoeslag. Andere rechtszaken zitten in de pijplijn.

Isabel Baneke

Of hij er zelf op vooruit gaat is nog maar de vraag. Toch is Melle van der Geest blij dat hij zijn juridische strijd tegen de gemeente Amsterdam heeft gewonnen. De bestuursrechter oordeelde dinsdag dat de hoofdstad studenten niet als groep mag uitsluiten van het ontvangen van de eenmalige energietoeslag. Net als de minimahuishoudens die van de gemeente wél 1000 of 1800 euro hebben gekregen, zijn ook zij de dupe van de verhoogde kosten voor gas en elektra.

‘Er zijn studenten die zich wat betreft hun inkomen en woonsituatie in precies dezelfde situatie bevinden als deze groep’, schrijft de rechter in haar vonnis. Er is daarom sprake van ‘ongelijke behandeling van vergelijkbare gevallen’. Amsterdam heeft bovendien niet helder uitgelegd waarom het noodzakelijk is om studenten en niet-studenten van elkaar te onderscheiden.

Ook elders binden studenten de strijd aan

De 24-jarige Van der Geest, die Grieks en Latijn én rechten studeert, is niet de eerste student die het tegen de gemeente opnam. Afgelopen zomer gaf de rechtbank van Gelderland een Nijmeegse student gelijk in een vergelijkbare zaak; hij had recht op hulp bij het betalen van de energierekening. Ook elders, onder meer in Groningen, Rotterdam en Leiden, proberen studenten momenteel via de juridische weg een energietoeslag af te dwingen.

Hoewel allerlei gemeenten hun beleid inmiddels hebben aangepast, houdt een deel namelijk vast aan de lijn van het ministerie van sociale zaken: studenten komen niet in aanmerking voor de energietoeslag. Dit jaar wil de overheid huishoudens met lage inkomens opnieuw helpen, wederom met uitzondering van studenten. Voor de compensatie is dit keer een wijziging van de participatiewet nodig. Over de uitsluiting van studenten in het wetsvoorstel heeft de Raad van State zich onlangs kritisch uitgelaten.

Niet zeker of Van der Geest energietoeslag krijgt

De Landelijke Studentenvakbond hoopt dat de beslissing van de Amsterdamse rechtbank ertoe zal leiden dat minister Carola Schouten voor armoedebeleid (ChristenUnie) van gedachten verandert. “Kom nu met landelijk beleid voor de energietoeslag en voorkom nog tientallen andere rechtszaken”, roepen de studenten haar op.

Ondanks zijn zege moet Van der Geest zelf nog even geduld hebben. Het is niet duidelijk of hij wel voldoet aan alle voorwaarden voor de eenmalige energietoeslag. De gemeente moet binnen zes weken opnieuw een beslissing nemen over zijn aanvraag.

Lees ook:

Studenten komen in de problemen door hoge energierekening, dus starten ze crowfunding

Tientallen Haagse studenten komen in de problemen doordat hun energierekening met tachtig euro per maand is verhoogd. Met een inzamelactie proberen ze het hoofd boven water te houden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden