Kroonprinses Amalia, tijdens een fotosessie afgelopen juli. Beeld ANP
Kroonprinses Amalia, tijdens een fotosessie afgelopen juli.Beeld ANP

Toestemmingswet

Ook als ze met een vrouw trouwt, mag Amalia koningin worden

Redactie Trouw

Een troonopvolger mag wat het kabinet betreft trouwen met iemand van hetzelfde geslacht, zonder zijn of haar recht op de troon te verliezen. Dat schrijft demissionair premier Rutte in antwoord op Kamervragen.

Huwelijken van troonopvolgers behoeven altijd vooraf een zogenaamde ‘toestemmingswet’. Bij de invoering van het homohuwelijk in 2001 rees in de Kamer de vraag of troonopvolgers ook een homohuwelijk konden aangaan. Nee, redeneerde staatssecretaris van justitie Job Cohen (PvdA) destijds namens het paarse kabinet-Kok II: trouwt een troonopvolger met iemand van hetzelfde geslacht, dan wordt ‘de essentie van het erfelijke koningschap op het spel gezet, aangezien op voorhand vaststaat dat uit een dergelijk huwelijk geen kinderen geboren kunnen worden’.

Nederland koploper

Dit citaat memoreerde staatsrechtkundige Peter Rehwinkel vorige maand in Trouw in een interview over zijn toen net verschenen Amalia, de plicht roept. Kamerleden vroegen naar aanleiding van dat boek naar het standpunt van het huidige demissionaire kabinet. “Ik vind het zeer bemoedigend dat dat standpunt van twintig jaar geleden nu is bijgesteld”, reageert Van Rehwinkel desgevraagd.

Het kabinet vindt het niet ‘dienstig’ om vooruit te lopen op de vraag of (donor-) kinderen uit zo’n huwelijk troonopvolgers zijn.

Lopen we met dit standpunt internationaal voorop? Rehwinkel: “Dit was elders niet expliciet geregeld, dus ja, net als met de invoering van het homohuwelijk lopen we hierin nu voorop”.

Lees ook:

De last op de schouders van prinses Amalia: dit verandert er als ze 18 wordt

Wat verandert er voor onze kroonprinses als ze 18 wordt? Staatsrechtkundige Peter Rehwinkel zette het op een rijtje in een boek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden