ReportageKerstontbijt

Onverwacht kerstontbijt in coronatijd

Kerstontbijt bij groep 6, met meester Huib de Boer, van de Gooilandschool in  Bussum.  Beeld Bram Petraeus
Kerstontbijt bij groep 6, met meester Huib de Boer, van de Gooilandschool in Bussum.Beeld Bram Petraeus

Onverwacht sloten scholen dinsdag het jaar al af. Scholen die nog een kerstontbijt wilden organiseren, moesten er daarom snel bij zijn.

Met een krachtige ‘dong’ uit een klankschaal maant meester Huib de Boer zijn klas 6a tot stilte. Straks mogen ze beginnen aan het kerstontbijt: een tafel voorin staat al vol met brood, kaas, worst, pindakaas en jam. Buiten is het nog donker, binnen staat alleen de kerstverlichting aan. “Het is aan jezelf om er iets gezelligs van te maken”, spreekt de leraar zijn klas toe.

De kinderen van de Gooilandschool in Bussum hadden zich er op verheugd om vrijdag het jaar feestelijk af te sluiten met een kerstontbijt. Maar dankzij de harde lockdown volgde de laatste schooldag voor de kerstvakantie ineens dinsdag al. In plaats van een gewone lesdag maakte de school de agenda vrij voor het kerstonbijt, en een opvoering van het schoolkoor.

Kerstmuziek uit het digibord

Enkele kinderen warmen tijdens het ontbijt hun stemmen al een beetje op voor de opvoering van het kerstkoor ‘s middags. Af en toe onderbreekt meester Huib de instrumentale kerstmuziek die uit het digibord klinkt, voor een liedje of dansje van zijn leerlingen. Vier meisjes dansen op ‘Last Christmas’ van Wham! Katja (9) zingt een Russisch liedje, “over een boompje dat heel groot wordt”.

In de aula staan Kim Abdalla en Sophie van Eeghen in matchende rendieroutfits. Zij hebben als leden van de oudercommissie ervoor gezorgd dat alle kinderen in de school hun ontbijtje kregen. Door corona waren al aanpassingen nodig, normaal viert de school Kerst met een diner. Dan koken de ouders het eten. Dat was dit jaar moeilijk veilig te organiseren. Toen de commissie op maandagmiddag ook nog eens hoorde dat de basisscholen moesten sluiten, ging die gelijk aan de slag. Gelukkig waren zij al twee weken bezig met de voorbereidingen, bijna alle ingrediënten waren in huis.

‘Thuis kan ik me niet concentreren’

Een dag later kunnen de leerlingen dus gewoon vechten om wie het eerst de hagelslag krijgt. Ze dragen hun mooiste kleren, glitterjurkjes, overhemdjes en vlinderdasjes. Nina (10) draagt een haarband met fonkelende versieringen. Op de vraag of ze zin heeft in om weer thuis les te krijgen, klinkt een welgemeend: “Nee!” Een andere klasgenoot zit ook liever op school dan thuis: “Op school is het gezellig met vriendinnen, en thuis kan ik me niet concentreren.”

Na het ontbijt moet de klas nog even aan het werk, de laptops testen en weer even herhalen hoe ze in de online leeromgeving moeten komen. Een paar kinderen winden zich op over de solo die zij ‘s middags mogen zingen in het kerstkoor. Als het tijd is voor pauze gaan de plafondlampen in de school weer aan. De leerlingen moeten hun klas weer opruimen, het rode crêpepapier dat de tafels bedekte wordt vrolijk verscheurd.

Lees ook:
Een dikke maand dicht. ‘Ik zag het voor het basisonderwijs niet aankomen’

Scholen moeten hun deuren sluiten tot 19 januari, en dat komt zeker voor de basisscholen toch nog onverwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden