Toeslagenaffaire

‘Onduidelijkheid voor toeslagenouders kan nog jaren duren’

Gedupeerde ouders op de publieke tribune tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Toeslagenaffaire.  Beeld ANP
Gedupeerde ouders op de publieke tribune tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Toeslagenaffaire.Beeld ANP

Ouders die slachtoffer zijn geworden in het toeslagenschandaal moeten in sommige gevallen tot 2026 wachten tot begonnen kan worden met de beoordeling van hun zaak.

Redactie Trouw

Dat meldt de politieke redactie van OP1 dinsdagavond op basis van een gelekte planning.

De Belastingdienst meldt zelf nog steeds een wachttijd van een jaar die 'kan oplopen', maar in de praktijk weet de dienst intern al dat sommige zaken tot 2026 zijn uitgesteld. Het gaat om een groep ouders die eerder al 30.000 euro compensatie heeft gehad, maar mogelijk recht heeft op meer.

In totaal wachten nog 14.500 ouders op deze beoordeling. Daarnaast zijn er nog 19.500 ouders die wachten op deze zogeheten 'integrale beoordeling' omdat ze zijn afgewezen voor die eerste 30.000 euro compensatie. In totaal moet de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) nog meer dan 34.000 zaken bekijken. Het is niet duidelijk hoe lang de UHT nodig heeft per zaak.

Volgens de uitgelekte planning kan de UHT in de komende anderhalf jaar beginnen aan de zaken van ouders die zich tot begin 2021 hebben gemeld. Ouders die zich in na 1 april 2021 hebben gemeld moeten nog 2 tot 3 jaar wachten tot de start van hun beoordeling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden