Veiligheid

Onderzoeksraad: ook gebouwen hebben een apk nodig

Een luchtfoto van de schade aan het dak van het AFAS Stadion van AZ. Beeld ANP
Een luchtfoto van de schade aan het dak van het AFAS Stadion van AZ.Beeld ANP

De constructie van grotere gebouwen moet periodiek worden gecontroleerd, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hiervoor zou een wettelijke regeling nodig zijn, geënt op de apk-keuring voor auto's.

De veiligheid van bouwconstructies raakt uit het zicht als gebouwen eenmaal in gebruik zijn genomen. In een woensdag gepubliceerd rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) staat dat gebouweigenaren er niet meer aan denken en dat de overheid geen actief toezicht houdt. De OVV meent dat een opvallend groot aantal incidenten met foute constructies van publieke gebouwen een verplichte periodieke keuring noodzakelijk maakt.

De OVV onderzocht de oorzaak van het instorten van het dak van het AZ-voetbalstadion in Alkmaar, vorig jaar. Uit een daarbij gemaakte inventarisatie van andere incidenten met bouwconstructies blijkt dat de afgelopen twintig jaar bij ruim zestig gebouwen ernstige gebreken aan het licht kwamen. Genoemd worden de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2016, het ingestorte dak van de Grolsch Veste in Enschede in 2011 en de ingestorte betonvloer van de B-tower in Rotterdam in 2010.

Actieplan zonder gevolgen

Na het onderzoek van de ingestorte parkeergarage in Eindhoven ontwierp de bouwsector een actieplan om de controle van de constructieve veiligheid van gebouwen tijdens de ontwerpfase en de bouw te verbeteren. Daar stopte het. OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat bezoekers van een publiek gebouw moeten kunnen rekenen op de veiligheid van die gebouwen: “Dat maakt dat eigenaren alert moeten zijn op de constructieve veiligheid.”

Gezien het mogelijke gevaar voor de bezoekers pleit de OVV voor diepgaande, periodieke controles door onafhankelijke, gecertificeerde deskundigen. Gemeenten zouden de wettelijke regeling moeten handhaven. Vooruitlopend op de wet kunnen gebouweigenaren al een richtlijn krijgen voor wat van hen wordt verwacht.

Het dak boven de Molenaar-tribune in het AZ-stadion stortte op een stormachtige zaterdag in augustus vorig jaar gedeeltelijk in. Een dakdeel van twintig meter breed kwam op de tribune terecht. Niemand raakte gewond; er werd op dat moment niet gespeeld. Maar de materiële schade was groot.

Uit het onderzoek van de OVV blijkt dat de stalen dakconstructie al bij oplevering niet voldeed aan de bouwkundige eisen. Binnen enkele jaren ontstond er een scheur in een las. Bij gebrek aan grondige bouwkundige keuringen viel niet op dat de lasverbinding steeds verder verzwakte. Toen het dak instortte was de belasting van het dak door een neerwaartse wind veel lager dan waartegen de constructie bestand moest zijn.

Ondertussen is het herstel van het stadion in volle gang. Het nieuwe dak staat los van het gebouw, waardoor het huidige stadion zo min mogelijk wordt belast. Het nieuwe dak is groter en de stadionverlichting is in de constructie verwerkt.

Lees ook:

Hoe voorkom je een nieuwe stadionramp?

Niet alles is te controleren, maar gebouwen waar veel mensen komen, moeten extra aandacht krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden