null

Privacy

Onderzoeksbureau start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ANP

Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

Volgens Vink wil Blauw van Nebu weten welke persoonsgegevens precies zijn weggehaald bij Blauw en hoe het heeft kunnen gebeuren. Als de softwareleverancier voor dinsdag duidelijkheid verschaft, trekt Blauw het kort geding volgens Vink in. “Sinds het datalek is het contact matig en krijgen we niemand te spreken”, zegt hij. Blauw heeft ook een advocaat genomen voor juridisch advies over wat het marktbureau het beste kan doen en hoe het klanten zo goed mogelijk kan informeren.

Of het marktonderzoeksbureau blijft samenwerken met Nebu is volgens Vink nog niet zeker. “We willen eerst meer weten.” Hij stelt dat Blauw naast Nebu ook met andere softwarebedrijven werkt.

Lek inmiddels gedicht

Eerder deze week werd bekend dat via Blauw veertien Nederlandse bedrijven mogelijk zijn getroffen door het datalek, waaronder de NS, VodafoneZiggo, CZ, Heineken, ArboNed en Trevvel, dat leerlingen- en zorgvervoer in Rotterdam en omstreken uitvoert. VodafoneZiggo en de NS werden vooralsnog het hardst geraakt. Van deze bedrijven lekten de gegevens van respectievelijk zo’n 700.000 en 780.000 klanten. De toegang tot de persoonsgegevens is inmiddels afgesloten.

Blauw en andere mogelijk getroffen bedrijven hebben klanten over het lek geïnformeerd en een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ook marktonderzoeksbureau USP is mogelijk de dupe van het lek, heeft het bureau laten weten. De gegevens van 100.000 tot 150.000 mensen liggen mogelijk op straat via 52 klanten van USP.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden