Autoriteit Persoonsgegevens

Onderzoek: privacywaakhond heeft meer mensen en budget nodig

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), overhandigt een rapport aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen van financiën. Volgens adviesorganisatie KPMG moet de AP de komende jaren flink groeien om alle benodigde taken in de samenleving te kunnen uitvoeren.Beeld ANP

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet flink groeien. Dat concludeert KPMG in een onderzoek in opdracht van het ministerie van justitie en veiligheid. KPMG beschrijft verschillende scenario’s. Wil de privacywaakhond het belangrijkste op de prioriteitenlijst kunnen afstrepen, zoals het wegwerken van de achterstanden en het verbeteren van de kwaliteit van het werk, dan vraagt dat om 275 fulltime banen en een jaarlijks budget van zeker 33 miljoen euro. Ter vergelijking: in 2019 was de bezetting bij de AP 173 fte en het budget 19,4 miljoen. 

Maar daarmee is de AP er eigenlijk nog niet, blijkt uit het onderzoek. Zo wordt ook het werk van de toezichthouder complexer en zou de AP beter in staat willen zijn proactief op privacykwesties in te spelen, bijvoorbeeld via verkennende onderzoeken. Wil je ook dat mogelijk maken, dan vraagt dat om 326 banen en zeker 39 miljoen per jaar. Bijna een verdubbeling ten opzichte van de huidige situatie dus. 

Werklast in de toekomst

En dan is er tenslotte ook de verwachting dat er in de toekomst meer werk voor de privacywaakhond bijkomt vanwege de digitalisering. Daarvoor schat KPMG dat er nog eens 144 fte bij moet, wat de AP een totale omvang van 470 medewerkers zou geven. Al houdt het rapport daar wel een flinke slag om de arm: het is lastig in te schatten hoe de werklast zich in de toekomst gaat ontwikkelen. 

In alle scenario’s is al meegenomen dat de AP 10 procent efficiënter gaat werken, wat mankracht zal schelen. Dat moet lukken, denken de onderzoekers. Zo staat de AP wat automatisering en efficiënte bedrijfsvoering betreft nog in de kinderschoenen. 

Lees ook :

Aleid Wolfsen: Gestolen data zijn veel erger dan een gestolen fiets

Opnieuw moet een onderzoek uitwijzen of de Autoriteit Persoonsgegeven meer budget en meer mensen nodig heeft. Voorzitter Aleid Wolfsen weet al wat het antwoord is. ‘We zijn veel te traag, dat vindt iedereen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden