Fraude

Onderzoek naar rol accountant Grant Thornton bij wegsluizen geld door zorgorganisatie Privazorg

Bij thuiszorgorganisatie Privazorg zijn miljoenen euro's verdwenen. Beeld ANP
Bij thuiszorgorganisatie Privazorg zijn miljoenen euro's verdwenen.Beeld ANP

Het komt niet vaak voor dat de AFM onderzoekt of een accountantsbureau over de schreef is gegaan bij het opzetten van financiële constructies voor een zorgbedrijf. Nu ligt accountant Grant Thornton onder de loep.

Marco Visser

De financiële toezichthouder AFM is een onderzoek gestart naar het accountants- en advieskantoor Grant Thornton dat jarenlang een thuiszorgbedrijf hielp om miljoenen euro’s aan het zicht te onttrekken. Dat bevestigt de Nederlandse beroepsvereniging voor accountants, de NBA, na vragen van Follow the Money (FTM). De dubieuze rol van Grant Thornton kwam aan het licht na onderzoek van Trouw en FTM. Het bureau erkent dat het in de fout is gegaan en heeft intern maatregelen genomen. Het gebeurt niet vaak dat de AFM een onderzoek start naar een accountantsbureau vanwege zijn diensten aan een zorgbedrijf.

Accountants spelen een belangrijke rol bij het optuigen van vennootschappen rond een organisatie. Dat kan een legitiem doel hebben, zoals risico’s spreiden, maar de bv’s kunnen ook worden gebruikt om geld aan toezicht te onttrekken. Dat laatste gebeurde bij Privazorg, de Amersfoortse thuiszorgorganisatie waarvoor Grant Thornton een ­kerstboom aan vennootschappen optuigde.

Ex-directeur luidde alarmbel

Een voormalig directeur van Privazorg stapte naar de toezichthouders in de zorg toen bestuurders 12 miljoen euro aan het toezicht wilden onttrekken. Trouw en FTM doken verder in de boeken en stuitten op allerlei onduidelijke constructies om geld weg te sluizen. Zo bleek dat de eigenaren tussen 1996 en 2014 meer dan 14 miljoen euro uit het bedrijf hadden gehaald, onder meer door prijzige management- en beheervergoedingen aan zichzelf uit te keren. Ook na 2014 zijn er miljoenen uit het bedrijf verdwenen. De constructies die daarvoor nodig waren, zijn bedacht door Grant Thornton. Ook bleken er warme banden te zijn tussen de top van het accountantsbureau en de leiding van Privazorg.

Op de vraag of Grant Thornton stappen heeft ondernomen tegen medewerkers die betrokken waren bij Privazorg, antwoordt het bureau: “We hebben dit uiteraard intern grondig besproken zowel organisatiebreed als met de betrokken medewerkers en er lering uitgetrokken.”

Zowel controle als advies

Zo heeft het bureau onder meer het interne toezicht verder verscherpt bij opdrachten waar controle en advies samenkomen. Dat was namelijk precies het geval bij Privazorg. Grant Thornton controleerde de jaarrekening en gaf via een dochterorganisatie financiële adviezen, een combinatie die binnen de accountantswereld omstreden is. De accountants kunnen namelijk een oogje toeknijpen als zij hun eigen adviezen over constructies tegenkomen wanneer ze de boeken controleren.

De banden tussen Privazorg en Grant Thornton zijn ondertussen doorgesneden. Er is geen klantrelatie meer, stelt het accountantsbureau. “Niet als adviseur en niet als accountant.”

Privazorg ging vorig jaar bijna onderuit door alle bestuurlijke ruzies. Daar kwam bij dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een kritisch rapport had opgesteld en de organisatie enige tijd onder verscherpt toezicht stelde.

Lees ook:

Overheid wist van financiële misstanden bij thuiszorgorganisatie Privazorg - maar deed niets

Dat er misstanden bij thuiszorgorganisatie Privazorg waren, was al bekend. Het is allemaal nog erger dan gedacht, blijkt uit onderzoek van Trouw en Follow The Money, en het had voorkomen kunnen worden. De overheid wist ervan.

Miljoenen weggesluisd uit thuiszorgorganisatie Privazorg

Met een schimmige financiële constructie heeft thuiszorgorganisatie Privazorg de randen van de wet opgezocht. Het bedrijf dreigt nu ten onder te gaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden