Coronacrisis

Onderzoek: ‘Landelijk bezoekverbod verpleeghuizen niet herhalen’

Een bewoonster van verpleeghuis Leilinde van Woonzorgcentra Haaglanden mag weer bezoek ontvangen.Beeld ANP

Verpleeghuizen moeten hun eigen bezoekregeling kunnen bepalen. Dat vinden onderzoekers uit Leiden en Groningen. De aanbeveling komt uit een onderzoek onder de crisisteams van verpleeghuizen.

Vanwege de coronacrisis besloot het kabinet in maart al het bezoek aan verpleeghuizen te verbieden. Op die manier wilde de overheid de uitbraak van het coronavirus in de instellingen een halt toeroepen. Het verbod werd eind mei enigszins versoepeld: toen mochten bewoners één vaste bezoeker ontvangen. Sinds 15 juni zijn er weer meerdere bezoekers toegestaan, mits een verpleeghuis aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Maar nu pleiten onderzoekers voor maatwerk in geval van een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Zo waren er verschillen in besmettingsrisico per regio terwijl het bezoekverbod overal gold. “Het is dus beter om verpleeghuizen de ruimte te geven om hun eigen bezoekersregeling in te vullen”, zegt Wilco Achterberg.

Hij is hoogleraar ouderengeneeskunde bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Samen met Sytse Zuidema van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wilde hij de actuele ontwikkelingen in verpleeghuizen in kaart brengen. Daarvoor verzamelen en analyseren ze de notulen van crisisteams in verpleeghuizen. Verschillende instellingen, waaronder het ministerie van volksgezondheid, werden hier wekelijks over ingelicht.

Achterberg: “Zij gebruiken onze input ter ondersteuning van hun beleid. Wij rapporteren bijvoorbeeld de zorgen die speelden onder het personeel. Aan het begin betrof dat voornamelijk zorgen over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.”

Daarnaast willen de onderzoekers weten hoe bepaalde maatregelen het best uitgevoerd kunnen worden. Daarom zijn paneldiscussies gehouden met leden van de crisisteams. “Hieruit bleek dat het bezoekverbod moeilijk was uit te voeren voor het personeel”, zegt Achterberg.

Het ziekteverzuim neemt toe

De onderzoekers raden ook aan om een vast zorgteam op een afdeling te laten werken. Achterberg: “Hierdoor kunnen besmette cliënten effectief worden geïsoleerd en neemt het risico op verspreiding in de rest van het verpleeghuis af.” Daarnaast kwam naar voren dat huiskameractiviteiten zo veel mogelijk door moeten gaan omdat die bewoners rust kunnen geven – bijvoorbeeld door iedere afdeling als cohort af te sluiten.

De crisis lijkt in ernst af te nemen. “Maar die rust is relatief”, waarschuwt Zuidema van het UMCG, “er zijn recent weer uitbraken geweest.” Daarnaast is het personeel overbelast. “Zij hebben het heel zwaar gehad. Bijna de helft van alle doden is in verpleeghuizen gevallen. Medewerkers hebben meer diensten gedraaid en we zien dat nu pas het ziekteverzuim toeneemt. Ook is er een vrees dat het weer mis kan gaan.”

Het is dus belangrijk om de actuele ontwikkelingen in verpleeghuizen te blijven volgen. Achterberg en Zuidema gaan tot het einde van het jaar door met hun onderzoek. Achterberg: “Alleen zo kunnen we vooruit leren.”

Lees ook:

‘Voer het isolement voor ouderen niet te ver door'

Het anderhalvemeterleven valt ouderen zwaar. Voer het isolement niet te ver door, adviseert gezondheidsexpert Julia van Weert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden