Onderwijs

Onderwijswethouders vier grote steden: ‘Nationaal Programma Onderwijs geen oplossing’

Op 7 juni is er een debat in de Tweede Kamer met demissionair minister Arie Slob voor basis- en voortgezet onderwijs en media (ChristenUnie). Beeld ANP
Op 7 juni is er een debat in de Tweede Kamer met demissionair minister Arie Slob voor basis- en voortgezet onderwijs en media (ChristenUnie).Beeld ANP

Het Nationaal Programma Onderwijs helpt scholen niet om lerarentekorten op orde te krijgen en lost het structurele probleem van ongelijke onderwijskansen niet op. Dat schrijven de onderwijswethouders van de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft met het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) in totaal 8,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor de komende twee jaar. Dat geld is met name bedoeld om achterstanden weg te werken die zijn ontstaan doordat onderwijsinstellingen wegens de uitbraak van corona lange tijd dicht waren en alleen digitaal onderwijs konden verzorgen.

De wethouders vinden dat het NPO een “incidenteel karakter” heeft. Om de personeelstekorten en de ongelijke kansen in het onderwijs aan te pakken zijn volgens de grote steden meer structurele oplossingen nodig.

Zo betreuren ze het dat het lerarentekort niet genoemd wordt in het plan. “Toch is het de grootste bedreiging voor het slagen ervan. In een aantal steden zijn het juist de scholen in de wijken met de grootste achterstanden en vertragingen die de grootste personeelstekorten hebben.” De wethouders pleiten er verder voor dat alle jonge kinderen recht moeten krijgen op 640 uur gratis voorschoolse voorzieningen per jaar. Ook sluiten ze zich aan bij het recente advies van de Onderwijsraad en steunen ze een later selectiemoment richting het voortgezet onderwijs.

Op 26 mei houdt de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een rondetafelgesprek over het NPO en op 7 juni is er een debat met demissionair minister Arie Slob.

Lees ook:

‘Menukaart’ tegen leerachterstanden biedt geen zekerheden, maar wel hulp

Leerlingenorganisaties zijn opgetogen over de ‘menukaart’ die minister Slob maandag presenteerde om de achterstanden in het onderwijs in te lopen. Maar kies als school niet te snel voor een programma, is de waarschuwing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden