Liquidatieproces Eris

‘Onderwereldgodfather’ Greg R. komt niet op vrije voeten

null Beeld

Een van de hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces Eris rond de motorclub Caloh Wagoh, de 74-jarige Greg R., komt niet op vrije voeten.

ANP

Greg R. wordt gezien als een godfather en prominent lid van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. De rechtbank veroordeelde hem, na een eis van levenslang, tot zes jaar en negen maanden cel. Advocaat Christian Flokstra vroeg hem − in ieder geval voorlopig − vrij te laten “gezien zijn leeftijd en broze gezondheid”, maar vanwege de eerdere veroordeling heeft het hof van Arnhem het verzoek afgewezen.

Deze en vorige week zijn in de beveiligde rechtbank op Schiphol meerdere voorbereidende zittingen geweest in het strafproces Eris, waarin is besproken wat er nog moet gebeuren voordat de zaak in hoger beroep inhoudelijk behandeld kan worden. De komende maanden zullen onder anderen meerdere getuigen worden gehoord, zoals kroongetuige Tony de G. Mede dankzij zijn verklaringen kwam de strafzaak in een stroomversnelling. De bedoeling is dat de inhoudelijke behandeling begin volgend jaar is.

Vijf moorden en meerdere pogingen

Eris gaat over vijf moorden en meerdere pogingen daartoe. In het proces is aan vier verdachten een levenslange gevangenisstraf opgelegd door de rechtbank Midden-Nederland medio vorig jaar. De rechtbank sprak in het vonnis van “een criminele organisatie, die zich fulltime met het plegen van liquidaties bezighield, zo nodig 24 uur per dag”. De berichten waarin werd gesproken over de moordplannen waren ‘huiveringwekkend’.

Veel moordopdrachten kwamen volgens de rechtbank vermoedelijk van Ridouan T. en werden uitgezet bij de organisatie “die over leven en dood meende te kunnen beschikken” en waarin Delano − Keylow − R. ‘een spilfunctie’ had. “Hij zag liquidaties als een verdienmodel.” Delano R. kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, net als Feno D., Jermaine B. en Ferrel T. Kroongetuige De G. is veroordeeld tot de relatief lage straf van tien jaar cel, in ruil voor zijn bekentenissen.

Lees ook:

John van den Heuvel over vijf jaar beveiliging: ‘Ik weiger mijn been terug te trekken’

Al vijf jaar wordt misdaadjournalist John van den Heuvel dag en nacht beveiligd. Hij staat op een dodenlijst van de mocromaffia, maar weigert zijn werk neer te leggen. ‘Het moment van stoppen bepaal ik zelf.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden