Nieuws Suriname

Ondanks zijn veroordeling, doet Bouterse opnieuw een gooi naar het presidentschap

Desi Bouterse zal zich weer verkiesbaar stellen bij de komende Surinaamse verkiezingen in mei 2020. Zijn veroordeling door de krijgsraad tot twintig jaar gevangenisstraf zal hem er niet van weerhouden nog een keer een poging te doen president van Suriname te worden, ook al verbiedt de Surinaamse grondwet hem om aan te blijven en zich herkiesbaar te stellen.

Bouterse kondigde zijn kandidatuur aan in een programma van radiostation SRS. Hij zei ook dat hij er niet aan denkt om af te treden als president.

Vrijdag, zo zei Bouterse, is er een partijvergadering waar deskundigen zullen uitleggen welke stappen genomen gaan worden. De president zal die avond zelf ook spreken.

Bouterse was kort op de radio om zijn duizenden aanhangers te bedanken die zondagnacht naar het vliegveld waren gekomen om hem te verwelkomen na zijn staatsbezoek aan China.

Chan Santokhi, leider van Surinames grootste oppositiepartij VHP, vindt dat Bouterse of zijn partij de NDP zelf moeten besluiten dat hij aftreedt. Volgens de VHP-leider moet Bouterse zich de vraag stellen of hij nog geloofwaardig is. “Kan ik het presidentschap nog geloofwaardig vervullen met zo’n vonnis? Dien ik het nationaal belang van Suriname door aan te blijven als president? Het gaat om de vraag of hij aan zichzelf moet denken of aan Suriname”, aldus Santokhi, die vindt dat als Bouterse en de NDP het echt menen met de rechtsstaat, zij de uitspraak van de rechter moeten respecteren.

Santokhi wijst erop dat tijdens een vorige regering een VHP-minister is vervolgd en dat de man in kwestie is afgetreden. “Wij hielden ons aan de normen en waarden van de scheiding der machten. We hielden ons aan de rechtsstaat.”

Ook de voormalig coalitiepartner van Bouterse en inmiddels politiek rivaal, Ronnie Brunswijk, vindt het genoeg. “Als ik in zijn plaats was, zou ik de eer aan mezelf houden en opstappen als president.” 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden