Asielcrisis

Ondanks maatregelen blijven asielzoekers op stoelen slapen in Ter Apel

Het Rode Kruis zet noodaccommodatie op bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel om asielzoekers in op te vangen, in mei 2022. Beeld ANP
Het Rode Kruis zet noodaccommodatie op bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel om asielzoekers in op te vangen, in mei 2022.Beeld ANP

Ook in de nacht van donderdag op vrijdag waren er meer asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel dan er bedden beschikbaar waren.

Petra Vissers

Iets meer dan vijftig mensen hebben de nacht moeten doorbrengen op stoelen in het aanmeldcentrum, meldt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa).

Dat het opnieuw zo druk was in Ter Apel, gebeurde ondanks maatregelen die van kracht zijn. Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) kondigde dinsdag aan dat vier veiligheidsregio’s bij toerbeurt twee weken lang crisisnoodopvang gaan verzorgen voor zeshonderd asielzoekers, elk honderdvijftig.

Rampen en crises

Crisisnoodopvanglocaties zijn veelal sporthallen of andere ruimtes die gemeenten inzetten als er sprake is van een ramp of andere crises. De voorzieningen zijn vaak van zeer tijdelijke aard, en kinderen kunnen er door de vele verhuizingen bijvoorbeeld niet naar school.

Inmiddels hebben Friesland en Groningen crisisnoodopvang georganiseerd in sporthallen in Heerenveen en Leek, Zeeland heeft de voormalige bibliotheek van Terneuzen beschikbaar gesteld. Amsterdam-Amstelland is de vierde regio die nu ‘aan de beurt’ is, maar heeft voor zover bekend nog geen locatie.

Ter Apel helpen

Vorige week spraken de 25 Veiligheidsregio’s nog af dat zij ieder 150 plekken zouden creëren om Ter Apel te ontlasten. In dat Groningse dorp is het aanmeldcentrum van de IND gevestigd, waardoor alle asielzoekers in eerste instantie daar moeten worden opgevangen.

Hoe de asielopvang uiteindelijk uit de al een jaar durende crisisstand kan komen, blijft vooralsnog onduidelijk. Van der Burg zegt aan een oplossing voor de langere termijn te werken, maar zei begin deze week dat hij niet verwacht dat er snel al een knoop kan worden doorgehakt.

De asielopvang kampt met grote capaciteitsproblemen, die vooral veroorzaakt worden door de vastgelopen woningmarkt. Statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) kunnen door gebrek aan woningen niet weg uit de asielzoekerscentra. En mede daardoor is er geen ruimte voor nieuwe asielzoekers. Op dit moment heeft een op de drie mensen die in een asielzoekerscentrum een verblijfsvergunning.

Lees ook:

Waarom Ter Apel altijd de flessenhals is in de asielopvang

Opnieuw is de opvang voor asielzoekers in Ter Apel te vol. Zolang er geen tweede aanmeldcentrum van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) komt in Nederland, zal de Groningse gemeente altijd de flessenhals van de asielopvang blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden