Boekingen schrappen

Onbeheersbare drukte dreigt opnieuw op Schiphol, regionale vliegvelden nemen vluchten over

null Beeld ANP
Beeld ANP

Regionale vliegvelden hebben aangeboden om komend weekend verschillende vluchten over te nemen van luchthaven Schiphol.

ANP

Regionale vliegvelden kunnen het komende weekend zeker 35 vluchten overnemen van luchthaven Schiphol. Naast Eindhoven verwacht Groningen Airport Eelde verwacht in de twee weekenddagen zeker zestien extra vluchten af te kunnen handelen. Het is nog niet duidelijk of Schiphol en luchtvaartmaatschappijen gebruik zullen maken van dat aanbod.

Eerder liet Schiphol weten niet uit te kunnen sluiten dat het luchtvaartmaatschappijen opnieuw moet vragen om boekingen te schrappen vanwege de drukte komend weekend.

Het is volgens Eindhoven Airport nog niet duidelijk of Schiphol gebruik wil maken van het aanbod voor de acht vluchten. Het grootste vliegveld van het land wil onbeheersbare drukte voorkomen en overlegt met luchtvaartmaatschappijen over een oplossing, waarbij de nadruk ligt op het verplaatsen van vluchten.

“Het is heel beperkt, maar bij ons is het natuurlijk ook druk”, legt een woordvoerster van Eindhoven Airport uit.

Rotterdam The Hague Airport laat weten dit weekend nog niet vol te zitten, maar wel dat de ruimte voor het overnemen van vluchten beperkt is. “We kunnen eerder enkele vluchten overnemen, dan tientallen.” Daarnaast hangt het van diverse factoren af of vluchten overgenomen kunnen worden. Zo moeten er voor elke over te nemen vlucht berekeningen voor bijvoorbeeld het geluid gemaakt worden. Reisorganisaties TUI en Corendon lieten al weten enkele vluchten voor het aanstaande weekend van Schiphol naar Rotterdam te hebben verplaatst. Reizigers zijn hierover al geïnformeerd.

Onbeheersbare drukte voorkomen

Vooralsnog hoopt Schiphol te grote drukte te voorkomen door vluchten van andere vliegvelden te laten vertrekken. KLM meldt dat Schiphol heeft gevraagd het vluchtschema aan te passen, maar kon niet direct zeggen wat dat precies betekent.

Vorig weekend vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen boekingen te annuleren om onbeheersbare drukte te voorkomen, waardoor tientallen vluchten niet doorgingen. Dat is op dit moment nog niet aan de orde, benadrukt een woordvoerder.

“In de gesprekken met de luchtvaartmaatschappijen ligt de nadruk nu vooral op het verplaatsen van vluchten naar andere luchthavens.” Vorig weekend weken klanten van de luchthaven voor enkele vluchten al uit naar Rotterdam The Hague Airport, een dochterbedrijf van de Schiphol Group.

Meivakantie

Hoezeer Schiphol komend weekend moet ingrijpen in het vluchtschema is nog onderwerp van gesprek met de luchtvaartmaatschappijen. “Op basis van de laatste aantallen stemmen we dat af”, zegt de woordvoerder. “Deze meivakantie reizen per dag gemiddeld 174.000 reizigers via Schiphol en in de weekenden is het relatief drukker.” Schiphol vroeg luchtvaartmaatschappijen vorige week ook al om tussen 2 mei en 8 mei geen nieuwe boekingen aan te nemen.

Reisorganisaties TUI en Corendon laten desgevraagd weten nog geen verzoek van Schiphol te hebben ontvangen om nog eens naar het vliegschema te kijken. Wel hebben de organisaties al enkele vluchten die dit weekend gepland staan verplaatst naar Rotterdam The Hague Airport. Passagiers zijn daarover geïnformeerd.

Schiphol-topman Dick Benschop bood dinsdag excuses aan voor de ontstane situatie. “Deze meivakantie doet pijn”, gaf hij aan. Benschop wijt de problemen aan meer reizigers en minder personeel dan verwacht toen de planning werd gemaakt. Dat laatste kwam onder meer door corona- en griepgevallen.

Lees ook:
Duizenden schadeclaims van reizigers om chaos op Schiphol

Duizenden reizigers willen geld terug voor geannuleerde of vertraagde vluchten vanaf Schiphol.

De onvrede onder personeel op Schiphol is groot. ‘Mensen kunnen het werk gewoon niet meer bijbenen’
Vakbond FNV voorspelt een ‘hete zomer’ op Schiphol als luchthaventopman Dick Benschop geen werk maakt van verbetering van de werkomstandigheden van het personeel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden